Колин Пауъл настоя за диалог по кризата в Кашмир

Американският държавен секретар Колин Пауъл отпътува днес от Исламабад след кратки визити в Индия и Пакистан, в опит да накара двете страни да започнат диалог за уреждане на спора за Кашмир.

Пауъл прекара 5 часа в пакистанската столица, където се срещна с президента Первез Мушараф и външния министър Инамул Хак. Вчера той разговаря в Делхи с индийския премиер Атал Бихари Ваджпаи, с вицепремиера Лал Кришна Адвани и външния министър Джасвант Сингх.

Американският държавен секретар заяви, че Съединените щати не могат да кажат със сигурност дали напълно е прекратено проникването на фундаменталисти от Пакистан в управляваната от Индия територия Кашмир. На пресконференция в Исламабад, обаче, след среща с пакистанския президент Мушараф, Пауъл каза, че техният брой със сигурност е намалял и че Съединените щати продължават да наблюдават внимателно събитията в Кашмир, съобщи ББС. Той допълни, че въпроса за Кашмир е твърдо в дневния ред, но отбеляза, че конфликтът може да бъде решен само чрез мирен диалог.

И Индия, и Пакистан твърдяха, че не са готови да правят отстъпки по спора за Кашмир. Пауъл поиска Индия да освободи политическите затворници в Кашмир и да допусне международни наблюдатели на местните избори през октомври.

Докато Пауъл изпълняваше мисията си, четирима цивилни и двама бунтовници бяха убити в нова вълна от насилие в индийския щат Джаму и Кашмир.

Пауъл ще продължи азиатската си обиколка с посещения в Тайланд, Малайзия, Сингапур, Бруней, Индонезия и Филипините.

Споделяне

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?