Колин Пауъл одобри неофициален план за мир в Близкия изток

Неофициалният план за мир в Близкия изток, изготвен от видни израелци и палестинци, получи днес подкрепата на американския държавен секретар Колин Пауъл, предаде Асошиейтед прес.

Пауъл изпратил до инициаторите на плана одобрително писмо. Това бе потвърдено на пресконференция от бившия израелски министър на правосъдието Йоси Бейлин, който е сред авторите на мирния план.

Евентуалната подкрепа на Вашингтон за плана, станал известен като Женевското споразумение, би нанесла удар на правителството на Ариел Шарон, който го отхвърли, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Според говорителя на посолството на САЩ в Израел писмото на Колин Пауъл цели да изрази одобрение за Женевското споразумение, но не му дава официална подкрепа. САЩ остават ангажирани с плана за мир "пътна карта", посочил говорителят Пол Патин. Пътната карта предвижда създаване на палестинска държава до 2005 г., но не очертава границите ѝ.

Женевският мирен план предвижда създаване на палестинска държава върху почти цялата територия, завзета от Израел с войната от 1967 г. Освен това той дава контрол на палестинците върху оспорваното свято място в Ерусалим, което мюсюлманите наричат Харам аш Шариф, а евреите - Храмов хълм. В замяна палестинците трябва да се откажат от искането си четирите милиона палестински бежанци и техните потомци да получат право на завръщане в Израел.

Организатор на публичното представяне на плана е Швейцария. Предвижда се това да стане официално в Женева, но дата за събитието още не е уточнена.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?