Колин Пауъл в България през май

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл ще посети България през май, съобщи преди ден немското издание на в."Файненшъл таймс". Визитата на Пауъл в София е част от обиколка, включваща Германия, Русия, Грузия и България, и която ще започне в средата на май.

Обиколката на американския държавен секретар обаче още не е обявена официално от Държавния департамент, от посолството на САЩ в София също няма потвърждение.

Днес говорителят на българското външно министерство Любомир Тодоров потвърди, че Колин Пауъл е приел отправената в края на 2002 г. покана да посети България. Датата на визитата все още не е уточнена. По думите на Тодоров, възможно е уточнението да стане между 6 и 9 май, когато външният министър Соломон Паси ще бъде на посещение в САЩ.

Преди визитата си в САЩ, между 2 и 5 май министър Паси ще посети Кувейт и Йордания, по покана на външните министри на двете съседни на Ирак държави.

Според "Файненшъл таймс", мисията на Пауъл в Берлин е да подобри отношенията с канцлера Шрьодер, влошени заради твърдата съпротива на немското правителство срещу войната в Ирак.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?