Колин Пауъл заминава на спешна обиколка в Анкара и Брюксел

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл заминава днес на спешна обиколка в Европа за среща със съюзниците, които не подкрепиха започването на война в Ирак.

Това е първото му пътуване в чужбина от началото на операцията за свалянте на режима на Саддам Хюсеин.

В сряда Пауъл ще бъде в Анкара, а в четвъртък- Бюксел. Според Държавния департамент Пауъл смята да обсъди със събеседниците си въпроси, свързани с конфликта в Ирак и следвоенното бъдеще на Ирак.

Обиколката явно е не е планирана дълго време, тъй като гръцкият външен министър Георгиос Папандреу, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, е заявили, че е научил за посещението на своя колега от медиите.От изявленията на турския вицепремиер и външен министър Абдулах Гюл също стана ясно, че визитата на Пауъл е спешна. Допълнително основание за такава оценка дава и неясната програма на държавния секретар в Брюксел. Все още не е оповестено с кои външни министри той ще се срещне и в рамките на какъв формат.

Мнозина наблюдатели свързват обиколката на Пауъл с очертаващите се промени във военните планове, според които войната може да се проточи няколко месеца и да вземе много повече жертви от очакваното.

Очаква се в Анкара Пауъл да се опита заглади обтегнатите отношения между САЩ и Турция, която отказа да пропусне американски войски в Северен Ирак. Другият спорен въпрос е дали Турция може да изпрати свои войски в Северен Ирак и да поеме контрола над населените с кюрди райони.

В Брюксел Пауъл ще има задача да възстанови нарушените трансатлантически отношения с основните натовски съюзници.

Пауъл вчера заяви, че иска да обсъди с представители на ЕС оглавяваната от САЩ военна кампания в Ирак и следвоенното възстановяване на страната.

Той може би ще фокусира разговорите върху следвоенен Ирак, прогнозира Ройтерс. Но редица страни членки на ЕС вероятно ще настоят да се обсъди спирането на бойните действия и възобновяването на мирните усилия.

"Ако това ще е среща, в която трябва да се чуе гласът на Европа, тя трябва да стане послание за мир", заяви външният министър на Гърция Папандреу.

В четвъртък Колин Пауъл ще се срещне в Брюксел с външни министри на страни от НАТО и Европейския съюз, с които ще разговоря за войната в Ирак, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Европейската комисия.

Колин Пауъл ще се срещне с т. нар. европейска тройка - гръцкия външен министър Георгиос Папандреу, комисаря за външните отношения Крис Патън и върховния представител за общата политика във външните отношения и сигурността Хавиер Солана.

Предвижда се още американският държавен секретар да участва в среща на Северноатлантическия съвет и да има обяд с външни министри от ЕС и НАТО, чийто брой още не е уточнен, посочи говорител на комисията.

Според дипломатически източник, цитиран от АФП, американското правителство е изразило желание за среща на външните министри, като за повод послужи визитата на Пауъл в Брюксел.

Много европейски министри на външните работи, сред които френският - Доминик дьо Вилпен и германският - Йошка Фишер, ще бъдат в четвъртък в Брюксел за участие в сесия на Конвента за бъдещето на Европа, отбелязва АФП.

Пауъл би могъл да обсъди в Брюксел възможността за включване на други страни, освен САЩ и Великобритания, в стабилизирането и поддържането на реда в Ирак след конфликта, съобщава Държавният департамент

Турция не знае за евентуални нови американски искания към Анкара във връзка с войната в Ирак, заяви турският външен министър Абдуллах Гюл, цитиран от АФП.

Гюл каза това в навечерието на посещението в турската столица на американския държавен секретар Колин Пауъл.

Всичко, което знаем до момента, е, че Пауъл ще посети съюзническа страна. Няма нищо предвидено, каза Гюл пред журналисти в отговор на въпрос дали американският гост ще отправя нови искания към Турция.

Гюл заяви, че посещението на американския държавен секретар ще съдейства за отстраняване на известна "несигурност" в двустранните отношения.

Много турски вестници отбелязват днес, че Пауъл, който ще разговаря утре с турските ръководители, може да отправи към тях нови искания, като например за отваряне на някои турски бази за операцията срещу Ирак.

Отношенията между Анкара и Вашингтон се влошиха след отказа на турския парламент на 1 март да разреши транзитно преминаване на американски войници през турска територия към Ирак. В резултат на този отказ САЩ трябваше да променят плановете си за откриване на северен фронт срещу Ирак през Турция, отбелязва АФП.

Турция прие по-късно да отвори въздушното си пространство за транзитно преминаване на американски самолети към Ирак, добавя агенцията.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?