Колите с катализатори с 30% отстъпка в данъка, ако това се посочи в декларацията

Остава отстъпката от 30% върху данъка на автомобилите с катализатори, а за колите с евростандарти отстъпката ще е до 50 на сто. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси като приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси в понеделник.

Според промените превозните средства до 101 конски сили, снабдени с катализатори, но неотговарящи на екологичните категории Евро 3, 4, 5, 6 или ЕЕV ще заплащат данъка с намаление от 30 на сто за 2014 г., 20 на сто - за 2015 г., и 10 на сто за 2016 г.

Превозните средства, които съответстват на евростандартите, ще ползват намаление 40 на сто за Евро 3 и 4 и 50 на сто за съответстващите на Евро 5 и Евро 6. Същият процент намаление важи и за автобусите, товарните автомобили, влекачите с ремарке.

В Закона няма изискване за допълнително доказване дали автомобилите имат катализатори, това само се посочва в данъчната декларация, поясни след заседанието на комисията зам.-финансовият министър Людмила Петкова.

Ще се изисква обаче документ за автомобилите с екологична категория. Петкова посочи, че общините са уверили финансовото министерство, че всяка община извършва контрол дали автомобилите, ползващи отстъпка в данъка, наистина имат катализатори.

Според данни на Националното сдружение на общините, които обаче не са пълни, защото не са от всички 264 общини, около 30-40% от автомобилите са с катализатори, но не отговарят на евростандартите, коментира Петкова.

В приетите в понеделник промени бе записано още, че общините няма да събират такса за битови отпадъци за услугите, предоставени на молитвени домове, храмове и манастири, в които се извършва богослужебна дейност. Студентските общежития за целите на закона се приравняват на жилищни имоти.

Депутатът от Коалиция за България и бивш председател на сдружението на общините Дора Янкова подчерта, че в закона се записва, че общините ще бъдат компенсирани от държавния бюджет за това, че няма да събират такса смет от молитвените храмове, което ще позволи запазване на приходите им.

Людмила Петкова поясни пред журналисти, че според данни на общините 931 са имотите, ползвани от молитвени домове и храмове, които ще се възползват от промяната в закона.

Досега 26 процента от храмовете са освободени от такса с решение на общинските съвети изцяло и 7 процента са освободени частично.

Петкова посочи, че МФ предвижда, че ще се наложи от централния бюджет към бюджетите на общините да бъдат преведени между 500 000 и 1 млн. лв. за компенсиране на общините за несъбирането на този данък.

По време на заседание на бюджетната комисия бе приета и корекция в Закона за ДДС, според която автоматите за самообслужване не са длъжни да издават на хартиен носител данни за извършеното плащане, ако то е за дребни стоки. Ако през автомат се е извършило плащане на сметки, то хартиен бон ще бъде предоставян, предвижда сега законът. Людмила Петкова посочи, че корекцията се прави, за да не се натоварват с излишни разходи собствениците на вендинг автомати, тъй като тези машини са свързани с НАП, но не са оборудвани с принтери. Според Петкова издаването на касов бон в случай на развалена стока от вендинг машина така или иначе не би помогнала на потребителя да докаже произхода ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес