Колите с най-силен ръст на продажби през януари

Приходите от продажба на продукти и услуги в сектора на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети през януари бележат ръст от 12% спрямо същия период на миналата година, съобщиха в петък от Националния статистически институт (НСИ). Голям дял от това увеличение обаче се пада на повишените цени на горивата. При търговията и услугите на дребно и ремонта на лични вещи на домакинствата отчетеният ръст на приходите е от 5,4%.   

Тези темповете на растеж обаче се компенсират от намалението на темповете, с които растат приходите от търговията на едро. Отчетеното намаление по отношение на приходите в този сегмент на търговията е от 2,5%.

През януари най-голям ръст бележи търговията с автомобили – почти 16% са били по-активни клиентите в началото на тази година, спрямо същия период на 2005 година. По ръст на продажбите, след търговията с автомобили с малко над 7% повече покупки се нареждат стоките за дома и битовата техника. Ръстът на търговията на дребно с храни и тютюневи изделия е едва 6,7%.

От НСИ уточняват, че реалните приходи от различните видове търговски дейности намаляват закономерно в сравнение с приходите, реализирани през декември 2005 година. Общото намаление достига 29.6%.

Споделяне

Още от Бизнес