Колите с турска регистрация са чуждите рекордьори по нарушения у нас

Повече от половината автобуси и камиони с чужда регистрация със съставен акт за нарушения са с турска регистрация. Това сочат данните от проверки на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), проведени в периода август-септември.

Инспектирани са 8984 автомобила за спазване на правилата за международен превоз на пътници и товари, на разрешителния режим и на правилата за времето на шофиране, прекъсване и почивки.

На 591 от тях са съставени актове и наказателни постановления, както и 148 принудителни административни мерки. Събраните средства от глоби от началото на август до момента са 600 хил. лева.

Най-много нарушения са извършили водачи на коли с турска регистрация – 343. Шофьорите с нарушения от Румъния са 78, от Унгария - 18, и от Гърция - 9. На водачи от други държави са наложени общо 143 акта.

Проверките на превозите за собствена сметка обхващат 15 345 автомобила. Съставени са 1661 акта. Предстои издаването на наказателните постановления и изпращането им в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на глобите.

Най-често срещаните нарушения при превози за собствена сметка са липса на трудов договор на водача - 458 случая; липса на документ за собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата - 82; автомобилът и товарът не са собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата - 37. Другите видове нарушения са 1125.

Споделяне

Още от Бизнес