Колите ще се движат през Княжево с 30 км/час

Скоростта на движение на колите по пътя Перник - София през Княжево ще се ограничи до 30 км/час. За това се договориха участниците в срещата в четвъртък по проблема с преминаването на тежки автомобили през столичния квартал.

Преди десет дни в Княжево стана тежка катастрофа, при която загинаха трима души. Това породи острото недоволство на жителите на квартала, които започнаха да блокират всеки ден отсечката от пътя. Същевременно първите опити за отклоняване на движението от Перник за София през Голямо и Мало Бучино също предизвика протестите на тамошното население. От своя страна превозвачите също заплашиха с блокади заради разстроения трафик и оскъпяването на превозите по обходните маршрути.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев, строителният министър Валентин Церовски, министърът на вътрешните работи Георги Петканов, областните управители на София и Перник, кметовете на двата града, представители на 11-те транспортни организации.

Превозвачите няма да блокират пътища и населени места, гражданският комитет за Княжево също прекратява блокадите на пътя Перник - София, се разбраха още участниците.

В краткосрочен план ще се използват няколко маршрута за поемане на трафика на тежкотоварни коли от Перник за София, ще бъде засилен и контролът от страна на КАТ и ДАИ, стана ясно на срещата. Участниците бяха единодушни, че само построяването на магистрала "Люлин" ще реши в дългосрочен план проблема с трафика.

Около 50 на сто от тежките коли ще бъдат отклонени по маршрута Дупница - Самоков, като до десет дни при подходящо време в този участък ще се направи ремонт, съобщи министър Церовски. От МВР обещаха, че нови табели на изхода от Перник ще указват възможните трасета, ще се подобри маркировката и ще се увеличат патрулите на КАТ.

Маршрутът през Мало Бучино почти няма да се използва.

Паркираните по платното в Княжево коли ще бъдат вдигани, а магазините ще трябва да зареждат нощем, за да не предизвикват задръстване, каза след срещата вицепремиерът Николай Василев. Той обясни още, че се обмисля вариант за ограничаване на движението в пиковите часове на денонощието през квартала.

До края на месеца министър Василев ще отнеме лицензите на 1165 автопревозвачи за вътрешността на страната, които не са доказали финансова стабилност. Това те трябваше да направят още през месец април, защото изискването е най-важното за притежаването на лиценза за превоз на пътници и на товари.

3005 са автомобилите, които ще спрат да работят сред отнемането на лицензите, стана ясно още на срещата.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?