“Колко евреи уби мама?”

Гласът на водещия е уверен, лицето – усмихнато. “Деца, вие обичате ли мама? Къде отиде вашата майка?” “В рая” - отговарят 5-годишната Доха 3-годишният Мохамед. Момичето и момченцето, които седят в креслата на палестинската телевизия Ал Акса, са деца на Рима ал Рияши – жената, която се самовзриви на граничния пункт Ерез в ивицата Газа на 14 януари 2004 г., когато беше на 22 години. Заедно с нея загинаха четирима израелски войници. 

Доха, по-голямата сестра, обяснява:”Мама стана мъченица”. След това момиченцето започва да декламира наизуст стихове от Корана:”Когато дойде помощта на Аллах и победата...”. Водещият запазва мекото изражение на лицето си: “Твоята майка е убила евреи, нали така? Колко?” Момченцето разтваря пръсти, но не говори. “Петима” – намесва се Доха.

Този разговор бе излъчен по телевизия Ал Акса на 8 март. Телевизионният канал, свързан с Хамас, стартира през януари 2006 г. Днес той вече е доста обигран в манипулацията и се опитва да имитира Ал Манар – официалният рупор на Хизбула.

Тази седмица израелската организация Мемри помести този видеоматериал на своя сайт.

“Безусловно, ние си даваме сметка, че това са шокиращи кадри. Но ние правим това в интерес на страната. Опитваме се да реализираме нашите права и ако ни пречат, ще считаме за правомерна употребата на сила”, обяснява Ахмад Кадура, директор на телевизионния канал.

Доха и Мохамед правят впечатление на живи и уравновесени деца. Те са добре облечени и се усмихват. Но в думите им се долавя диханието на смъртта. С пресипнал глас момиченцето невнятно чете стихотворение, посветено на мама Рима. “Ти си огнена бомба. Твоите деца и твоята винтовка – ето твоето слово. Всичко, такъв е краят”. Предаването завършва със зловещия въпрос:”Вие искате ли да последвате мама?”

Когато майката на Доха и Мохамед, в качеството си на боец на Хамас е правила видеозаписа – завещание на 9 януари 2004 г., момиченцето се вижда да стои спокойно на коленете ѝ, редом до автомат Калашников и с граната в ръка. След няколко дни в един от палестинските форуми се появи снимка с друго момиченце, което беше препасано със специалния пояс за камикадзета, но във вид на играчка. Коментарът беше: “Ето го новото поколение, което ще влезе в историята затова, че не се примирява с унижението и поражението”.

Преди ден при стълкновение между бойци на Хамас и Фатах загина момченце на 2 години.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?