Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Колко голяма е опасността да се заразиш с коронавирус в ресторанта?

3 коментара
Колко голяма е опасността да се заразиш с коронавирус в ресторанта?

За да намали броя на новозаразените с коронавирус, Федералният съвет (правителството) на Швейцария иска да ограничи посещението в ресторантите. Представляват ли кафенетата и ресторантите двигател на пандемията, пита по този повод швейцарският вестник "Тагес анцайгер" (Tages-Anzeiger). И прави преглед на няколко изследвания по въпроса.

Последното изследване по тази тема бе проведено в Калифорния, пише вестникът. С помощта на компютърен модел изследователи от авторитетния Станфордски университет анализираха какви места посещават хората, колко дълго се застояват там и с колко хора се срещат. Резултатът се оказа еднозначен: мнозинството заразявания произхождат от т.нар. места на суперразпространение на вируса, съдето в затворено простарнство за продължително време се намират много хора. Такива места са фитнесите, кафенетата и ресторантите, пише швейцарското издание.

Компютърният модел се основавал на демографски данни, епидемиологически показатели и анонимни данни от мобилните телефони на 98 милиона души от 10 големи градове на САЩ. Изучено е било пребиваването на хора на 553 000 места. Тоест, става дума за много мащабно изследване, подчертава изданието. Изследването показва, че рискът от заразяване в ресторантите се съкращава с 80%, ако максималният брой посетители се намали с 20%.

Подобно изследване, но в по-малък мащаб, провел през септември Центърът по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (CDC). Той попитал 320 души с тест за коронавирус и с наличие на симптоми. Тестът на половината от тях се оказал положителен, а на другата половина – отрицателен. Двете групи отговорили на въпроси, свързани с тяхното поведение две седмици до появата на симптомите. Като ходили ли са за покупки, посещавали ли са ресторант, ползвали ли са обществен транспорт, работили ли са в офис, ходили ли са на фризьор.

Съществени разлики между двете групи били открити единствено по отношение на посещенията в кафенета и ресторанти. Хората с коронавирус преди да си направят тест са посещавали ресторанти два пъти по-често от онези, чийто резултат от теста се оказал отрицателен. Те посещавали по-често и кафенета и барове. Според заключението на изследователите от CDC, на такива места е трудно да спазват мерки за безопасност като носене на маски и дистанция. Тъй като с маска не можеш да ядеш и пиеш, са необходими допъллнителни мерки, като например по-често и дълго проветряване.

През лятото британското правителство поиска да помогне на фирмите от общественото хранене като компенсира част от загубите им, претърпяни през пролетта. И успя – пое за своя сметка половината от стойността на храната и безалкохолните напитки, в резултат на което много повече хора отново започнаха да посещават пъбовете и ресторантите. От епидемиологична гледна точка обаче тази акция се оказа бумеранг, както доказа Уоруикският университет. Според него заради помощта на правителствотокоронавирусът се е разпространил по-бързо и по-интензивно. Броят на новите заразявания нарасна седмица след началото на тази програма и отново спадна две седмици след нейното прекратяване.

Неотдавна американският вестник "Ню Йорк таймс" направи допитване до 700 епидемиолози за това кои всекидневни действия те смятат за на-рисковани. Най-често от всичко те посочват храненето в ресторант. След това в класирането са участието в свадби и погребения, както и сопещенията на спортни състезания, концерти и театрални представления.

Най-малко опасните действия според допитването са проверката на пощенската кутия, разходката или срещата на улицата с приятели, както и ходенето на магазин или аптека (със спазване на съответните мерки за безопасност).

Различни изследвания показват, че заведенията за обществено хранене са места, където много хора могат да се заразят с коронавирус. Решаващо значение обаче има обстоятелството дали хората се срещат вътре или вън. Ако те продължително време се намират заедно в закрито пространство без маски и без да спазват дистанция и разговарят един с друг на висок глас, рискът за заразяване се повишава. Именно това се случва при ядене и пиене в ресторант или бар – особено сега, през зимата, когато е прекалено студено, за да седнеш на улицата.

Затова ограничаването или даже затварянето на заведенията за обществено хранене може да помогне за понижаване броя на заразяванията. В Западна Швейцария тази мярка се сочи като една от причините за бързото подобряване на ситуацията през последните седмици, пише в заключение швейцарския вестник.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Диана Илиева
    #3

    А не ср ли прави точно това в училищата - в затворени помещения за дълго време, без маски, говорене на висок глас, без дистанция и т.н. За училища и детски градини обаче дума няма спомената в статията, все едно не съществуват!

  2. dimitardi100
    #2

    А БиБи им ундурдисва , защото иначе трябва да ги компенсира финансово както това се прави на Запад .

  3. dimitardi100
    #1

    Добра информация за кръчмарите в България, които твърдят, че училища и детски градини трябва да са затворени , но кръчмите не .

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.