Колко ни струват МиГ 29?

МиГ 29, сн. ВВС

275 млн. лева без ДДС. Това е стойността на сключените договори за поддръжката на изтребителите МиГ 29 в периода 2006-2020 година.

16 години след присъединяването в НАТО България продължава да разчита само на съветските изтребители МиГ 29 за охраната на въздушното си пространство.

Поддръжката на изтребителите е трудна, скъпа и минава през страна, която не е част от Алианса.

Въпреки че България закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернативно дори след доставката им. 

За да се премине изцяло към нова платформа, трябва да се закупят най-малко още 8 нови изтребители, което не се знае кога ще стане.

И пак парите не са достатъчни 

През последните 16 години са сключени договори за поддръжката на МиГ-овете за 275 млн. лева, като те съвсем не са били достатъчни.

Повечето пари са били усвоени от руската корпорация РСК МиГ.

Военният министър Красимир Каракачанов представи информация пред парламента, според която средно за поддръжка са изразходвани 14.4 млн, лв. на година, при необходими само за ремонт на двигателите (за възстановяване на изразходвания ресурс) средно по 22 млн. лв. годишно.

Парите стигат за ремонта на осем машини

Каракачанов сключи последното голямо рамково споразумение с РСК МиГ за над 80 млн. лева. 

Първоначалната идея бе да се ремонтират 15 от МиГ-овете на въоръжение в българските Военновъздушни сили, но предвид ценовото предложение на руснаците е станало ясно, че България не може да си позволи ремонт на повече от 8 машини. 

Договорите, сключени по рамковото споразумение, ще бъдат напълно изпълнени до средата на 2021 година.

"Изпълнението на договорите по рамковото споразумение ще реши голяма част от проблемите, свързани с изразходването на ресурса на агрегатите с ограничен ресурс - стойки, катапултни седалки и т.н., но за стабилизиране на процента на изправната техника е необходимо планово/регулярно извършване на ремонти на двигатели и друго оборудване", посочва Каракачанов в писмен отговор на парламентарен въпрос от депутат Христо Гаджев (ГЕРБ).

МО сключи споразумение и за ремонта на щурмовиците Су-25 за около 80 млн. лева.

И пак опасно малко часове във въздуха 

Въпреки сключените договори с РСК МиГ командирът на база "Граф Игнатиево" бригаден генерал Димитър Петров каза, че общият нальот на летците през 2019 г. е най-нисък за последните 7 години, основно поради недостатъчния брой изправна авиационна техника и ограничени ресурси. 

Военните засега успяват да закрепят положението, залагайки на вече наложилата се практика във Военновъздушните сили известна като "канибализъм". При нея се събират резервни части от различна техника, за да се сглобят поне минимални способности. 

Освен затруднената поддръжка на старите съветски изтребители МиГ 29, вече е трагична и ситуацията с радарите.

С идването на F-16 предизвикателствата не свършват

Идеята на МО е да се разчита на самолетите до края на жизнения им цикъл, който е планиран за около 2030 година. Дотогава ВВС вече трябва да използва пълноценно новите изтребители F-16 Block 70.

От МО очакват с нетърпение пристигането на новите изтребители F-16 Block 70. Всичките осем машини трябва да са тук в периода 2022-2024 година.

Освен това трябва да бъде сключен договор за още осем изтребителя, като засега управляващите нямат точни разчети кога това може да се случи.

Според експерти обаче точно тогава ще започнат най-сериозните изпитания за Военновъздушните сили. Ще трябва да бъдат направени точни разчети за поддръжката и експлоатацията на машините, за да не се окаже, че след като данъкоплатците са платили над 2 млрд. лева за самолети, голяма част от тях не летят.

Това вече се случи с хеликоптерите "Cougar" и "Panther", които бяха закупени за над 300 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България