Фарсът с бонусите

Колко пари върнаха висшите служители, остава тайна до следващата сряда

Вместо крайния резултат медиите получиха усърдни обяснения кой къде и кога е внесъл взетото

Колко пари върнаха висшите служители, остава тайна до следващата сряда

В края на работния ден в петък от Министерството на финансите трябваше да бявят колко пари са постъпили по банковата сметка, в която висшите държавници бяха "приканени" от премиера да върнат получените бонуси.

Съобщение за върнатите пари, размерът им и имената на служителите, внесли по сметката бонусите си, обаче не бе дадено, въпреки обещанието.

В последния момент бе решено "акцията" с връщането да бъде анализирана на следващото заседание на правителството и тогава да бъдат огласени резултатите.

Когато премиерът нареди връщането на допълнителните възнаграждения на висшите държавни служители след ескалирането на скандала с получаването им, финансовият министър Симеон Дянков пресметна, че очаква по специалната сметка да се съберат около 100 хиляди лева от бонуси, взети през 2010 г. За парите над заплатите, получени през 2011 г., все още се правели изчисления, но и те нямаше да се окажат по-малко.

Вместо крайния резултат от сряда насам заваляха съобщения на пресслужбите на различни централни ведомства за върнати бонуси от отговорни служители или за извършени от тях дарения на взетите допълнителни пари.

Така стана ясно, че заместник-министърът на финансите Владислав Горанов вече е депозирал почти 18 500 лева. Висшите чиновници в Министерството на земеделието са върнали 1800 лева. От фонд "Земеделие", където са раздадени 1 000 000 лева бонуси, отказаха да отговорят на въпроса дали и колко от тях трябва да бъдат върнати, тъй като там допълнителни пари са вземали и служителите на по-ниско ниво. Те, както каза премиерът в четвъртък, не трябва да възстановяват средствата.

Тази сутрин министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е внесла 1400 лв. в откритата сметка в БНБ за връщане на бонуси. Тя защити правото на служителите да получават допълнителни възнаграждение.

Членовете на кабинета на социалния министър Тотю Младенов също вече са върнали надвзетото. Той обаче подчерта, че парите не са от данъците на хората, а от наложените глоби от инспекторите по труда.

Председателят на Управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров информира, че средно полученото над заплатата възнаграждение за служител в агенцията е 50 лв.

Парите са възстановени и от висшите чиновници и в здравното министерство. Те са върнали около 20 хиляди, като в тази сума не влизат парите взети от вече уволнената заместничка на Стефан Константинов Гергана Павлова. От министерството не са наясно какво ще направи тя със своя бонус.

От транспортното министерство, както и от икономическото до момента не подават никаква информация. От външно министерство пак обявиха, че ще оповестят дали членовете на политическия кабинет на Николай Младенов са върнали допълнителните си възнаграждения до края на деня.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков е дарил парите, получени от участието си в управителните съвети на фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" и фонд "Радиоактивни отпадъци", за лечение на дете, болно от детска церебрална парализа.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?