Колко са албанците в Северна Македония? А българите? Страната с първо преброяване от 19 години насам

Албанците предупредиха, че няма да го признаят, ако се окаже, че са под 20%

След цели 19 години в Северна Македония отново ще се проведе преброяване на населението, след като парламентът прие закон, който урежда процеса. 

Преброяването ще се проведе от 1 до 21 април тази година и ще вкара страната в нова фаза на напрежение. 

За последен път преброяване в страната имаше през 2002 г., а през 2011 г. по времето на премиера Никола Груевски имаше неуспешен опит, след като дни преди края му то бе прекратено. 

Преброяването бе отложено в миналото заради чувствителния въпрос колко точно е албанското население в страната. 

И макар македонските управляващи да натъртват на това, че преброяването е нещо повече от обикновено преброяване на етническите общности, това ще бъде основният тест за страната. 

Албанците заплашиха, че могат да не признаят преброяването 

Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) в аванс заплаши, че ако на предстоящото преброяване на населението в Република Северна Македония излезе, че албанците са под 20 процента, те няма да го признаят.

Според проучването от 2002 година албанците са 509,083 (25.17%).

Депутатът Арбър Адеми, който е бивш министър на образованието и науката, представи данни за броя на учениците преди четири години.

Според тях 64.22 на сто от учениците, записани през учебната 2017/2018 г., са македонци, а 32.15 на сто - албанци.

Депутатът от коалицията Алианс за албанците и Алтернатива Халил Снопче обясни от своя страна, че албанците в Република Северна Македония са над 29 процента.

ВМРО- ДПМНЕ: Преброяването няма да е реално 

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ напусна парламентарната зала преди гласуването на закона. Според депутатите от партията той не отговаря на европейските стандарти и резултатите от преброяването няма да бъдат реални.

Управляващата партия СДСМ съобщи, че компетентните институции са готови да извършат преброяването по всички международни стандарти и според препоръките на Евростат.

"Никой не бива да се политизира преброяването, а призивите за бойкотирането му са призиви за нарушаване на закона", казаха от СДСМ по повод възраженията на ВМРО-ДПМНЕ.

Законът предвижда преброяването да се извърши в периода от 1 до 21 април. Гражданите на страната, живеещи в чужбина, ще представят своите данни чрез приложение, което ще бъде качено на страницата на Държавния статистически институт от 1 март. 

На онези, които откажат да дадат исканите от тях данни или посочат невярна информация, ще бъдат налагани глоби от 200 до 300 евро.

Колко са българите? 

В Северна Македония няма българско малцинство. 

На последното преброяване едва 1417 души (0.073%) са самоопределят като българи. 

На този фон през последните 10 години, от 1 януари 2010 г. до 22 октомври 2020 г., над 70 000 граждани на Северна Македония са взели български паспорти. 

Почти всички молби за гражданство са на база български произход. 

България досега не е установила колко от тях живеят в България и колко взимат паспортите, за да живеят в рамките на ЕС. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?