Едно към едно: Ректорът на УНСС пред протестиращите студенти

Колко струва един български ректор и професор

Стати Статев, сн. БГНЕС

Ректорът на УНСС професор Стати Статев, известен най-вече с отдаването под наем на университетски имоти и с приноса си за превръщане на Студентския град в София в голяма чалготека, тези дни се прочу и със съвета си към протестиращите студенти: "Като не ви харесва в България – емигрирайте!". Той обиколи няколко национални телевизии, за да обяснява, че, всъщност, не е казал точно това и думите му са извадени от контекста.

Предаването на Нова телевизия "Господари на ефира" обаче излъчи моменти от предоставен му от студенти в УНСС видеозапис от въпросната си среща със Статев. Оказва се, че репликата са емигрирането не е единствената достойна за внимание. Ето още от казаното, което само по себе си говори достатъчно колко струва един български ректор и професор.

"Защо точно тази зала избрахте, че бяхте и нагли да поискате аула "Максима", за да спите на меко, това си е наглост бе, колеги. Вие просто нямате мярка, мога да ви запазя места и в някой хотел, ако искате...

Ще съжалявам толкова млади хора, защо да не си почивате нормално? Ще станете ли по-велики от това? Вътре, в самите себе си, ще станете ли по-велики, ако дремете по тия банки цяла нощ?

Единственото, което ви пази, е че гледам на вас с не особено голямо уважение и като на млади хора, които биха се поучили, както и ние сме се поучавали от недостойните си постъпки, които и ние сме правили...

В момента вие пречите, пречите, пречите. Всичко друго е илюзия...

Какъв пример да ви дам? Ако някой влезе и ви окупира дома ви и не ви пуска да влезете, щото нещо не му харесва, как ще се чувствате? Как ще се чувствате, колеги, като борци са свобода ли? Отговорете ми...

(Глас от залата) УНСС е наш дом.

Не е ваш дом и дай боже да не бъде.

Ако ще ми давате пример със СУ, ще ви раздам по един бял лист и ще ви подпиша искане да ви приеме колегата Илчев. Ако на някой не му харесва в УНСС, а му харесва повече в СУ, да отива там, или където и да било.

(Глас от залата) В България повече или в чужбина?.

Ами отивайте в чужбина, колеги, но не пречете на тия, които искат в България да учат...

В момента вие пречите на хората да имат занятия, всичко останало са евтини провокационни въпросчета...

Недоволни ли сте от измирането на мамутите? И срещу тях, и срещу това можеме да стачкуваме. Не е трябвало да измират - толкова красиви животни!

Знаете ли какво ще се случи? Ще бъдат сменени патроните на вратите, ще бъдат заменени с нови и ще бъдете заключени вътре. Ще има охрана отпред и, който иска да ходи по естествени нужди, ще бъде воден...

Журналистите казаха, че сте били 26. 2000 влязаха и излязаха около вас и ви се подсмиваха. Не ви ли е срам от това? Хайде да ръкопляскаме, айде! Не, аз разбрах, че вие сте будните, а 20 000 са заспали и ще ги предупредя за това.

Не виждате ли, че сте в изолация - жалка, тъжна, изолация? Не, не ви се подигравам, опитвам се да ви помогна...

Седем професора, ректори на университета, са ви дошли на крака и ви гледаме колко сте велики."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?