Колко струва футболната топка, която Блатер връчи на Путин

Ако следствието стигне по-далеч, домакинството на Русия и Катар за шампионатите през 2018 и 2022 г. може да бъда отнето

Колко струва футболната топка, която Блатер връчи на Путин

Много футболни запалянковци посрещнаха с ликуване новината за ареста на функционери на ФИФА, но Русия реагира с негодувание. Руският президент Владимир Путин каза в четвъртък, че избраният момент за арестите бил странен и че САЩ "правят това незаконно, преследват хора". Русия получи домакинството на световния шампионат по футбол през 2018 г. при спорни обстоятелства, едновременно с Катар, където ще се проведе първенството през 2022 г. Междувременно, след анексиранто на Крим и руската намеса в Украйна, все повече европейски официални представители призовават за бойкот на Мондиал 2018 и съветват ФИФА да преразгледа въобще кандидатурата на Русия, пише "Вашингтон пост".

Президентът на ФИФА Сеп Блатер решително поддържа домакинството на Русия и Катар. Правото на двете страни да бъдат домакини на футболните шампионати не може да се оспорва на геополитически основания, но подходът може да се промени, ако се изясни, че целият процес по избора на страните домакини е бил пронизан от корупция и противозаконни деяния.

Ако следствието стигне по-далеч, домакинството на Русия и Катар може да бъда отнето

Русия счита обвиненията, предявени от прокуратурата на САЩ към ФИФА, като атака срещу своите интереси, коментира и агенция Блумъбрг. Путин смята, че продължаването на "управлението" на Блатер във ФИФА е гаранция за провеждането на световното първенство по футбол през 2018 г. в Русия. А за Путин това домакинство е шанс да покаже, че може да организира пищно шоу от световна класа, независимо от конфликтите си със Запада.

В доклада на групата, която проведе журналистическото разследване на "Сънди таймс", публикувано през 2014 г., се казва, че Путин (със съдействието на няколко руски чиновници, приятели милиардери и катареца Махомед бин Хамам, който тогава бе начело на футболната конфедерация на Азия) се е договорил за размяна на гласове, в резултат на което Русия получи домакинството за 2018 г., а Катар – за 2022 г.

В обвиненията, повдигнати от властите на САЩ, не се говори нищо за кампанията по избора на кандидатурите през 2010 г., но Бин Хамам фигурира.

Ако американските следователи се разровят по-дълбоко, може да се натъкнат на резултати, заради които световното първенство по футбол през 2018 г. да бъде отнето от Русия и проведено в друга страна.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас не изключи в интервю пред немския в. "Билд", че на Русия може да бъде отнето правото за провеждане на Мондиал 2018.

В отговор на въпрос, дали след скандала с ФИФА трябва отново да се избират страни домакини за 2018 и 2022 година, Маас отговаря, че "всеки футболен привърженик има право да знае дали съответните решения са приети честно". Ако се изясни, че е имало купуване на гласове, едва ли приетото на това основание решение ще остане в сила, коментира германският министър. Най-големият подкуп не може да е решаващ фактор при разпределянето на правата за провеждане на футболното първенство, допълва той.

Колко струва футболната топка, която Блатер връчи на Путин

Футболната война стана този инструмент, с който може да се измери дълбочината на пропастта, в която се оказаха отношенията между Русия и Америка, пише италианският в. "Република" в статия под заглавие "Футболната топка на Царя". Схемата на противопоставяне бе изпробвана в епохата на Студената война, но тази схема носи дивиденти изключително на руснаците, като се има предвид, че те повече от американците разбират триковете на тази война.

Путин се възползва от старата и проверена философия на "сферите на влияние" именно в периода на възобновяване на Студената война. Така например, отбелязва италианският вестник, събитията в Македония силно намирисват на руско вмешателство, докато в същото време Орбан доказва в Унгария, че сираците на комунизма и фашизма много често намират общ език.

И ето че сега футболната война се превръща в изключително удобен идеологически предлог да бъде осъдена Америка, че се стреми да играе ролята на световен господар и да се повтори, че Русия все повече се стреми към това да се отнасят с нея като равна, като със свръхдържава, а не като с преживяваща упадък бивша комунистическа империя, пише "Република".

Спорът и преди всичко футболът, с всички пари, които се въртят около него, стана силен фактор за геополитическо влияние, а също за крансоречие, което много често върви ръка за ръка с корупцията. Като ярък пример за този съюз може да служи зимната Олимпиада в Сочи.

"Не е нужно да си психолог, за да разбереш, че Путин и Блатер са се договорили. Достатъчно е да се погледне снимката на Блатер, който връчва на Путин искрящата топка на футболния шампионат през 2018: колко струва тази топка?"

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?