Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Колко струва сиренето - десни или леви решения?

74 коментара

Скандалите за корупция от последните две седмици преобърнаха политическия дневен ред и у нас не се говори за политика. На пръв поглед опозиционните партии имат сметка от грандиозен корупционен скандал в правителството по време на изборна кампания. Това обаче е така само привидно. Защото скандалите винаги отвличат вниманието на обществото от важните въпроси и дават път на популизма. В конкретния случай – изборите за Европейски парламент – това е много удобно на тези партии, които се готвят не да представляват страната ни в ЕС, а искат да се доберат до властта в България през задния вход.

На 20 май обаче българите ще гласуват за европейски депутати и затова най-разумното нещо е да изпратим в Брюксел хора, които искат да работят в Европейския парламент, имат политически проект и знаят как. За тази цели е важно да спорим за тези ходове и политики, чрез които да направим нещо полезно за България в Европейския парламент. Имаме точно седмица. Според Библията, Бог е създал света за седем дни. Ние хората нямаме такива способности, но поне можем да бъдем рационални за една седмица.

Това значи, че опозицията може да удря политически шамари на БСП, НДСВ и ДПС на полето на европейската тематика, като попита, какво правят техните настоящи депутати в Европейския парламент и как водят изборната кампания у нас.

Преди да дам пример как това се случва в Европейския парламент и как не, ми се иска да кажа много ясно едно нещо на хората с избирателни права. Гласувайте за когото искате, но не продавайте гласа си. За съжаление част от партиите се опитват да купуват гласове на избиратели. Затова искам ясно да призовава всеки, ако иска да гласува за определена партия, да го направи, без да продава достойнството си.

БСП и Европейската левица срещу България

Тази седмица в Европейския парламент се случи нещо много лошо за България. Под влиянието на БСП европейските социалисти успяха да прокарат първото си решение срещу България. Отложиха гласуването по доклада на г-жа Астрид Люлинг за премахване на минималните нива на акцизите върху алкохолните продукти. Официално посоченият мотив е провеждането на избори в България.

Отлагането на това важно гласуване е само първата стъпка на социалистите, с която те предотвратяват възможността България да бъде част от един по-удобен за българите ЕС. То също така обслужва пряко изборната кампания на БСП и особено на НДСВ. С него двете партии могат комфортно да се скрият от неудобните въпроси на медиите и обществото.

Защото предишното правителство на НДСВ и ДПС не защити интересите на българите по въпроса за акциза върху домашния алкохол. Такъв акциз има днес, защото НДСВ и ДПС забравиха да договорят изключение за България. И такава възможност повече не съществува.

Но ако за НДСВ и ДПС отлагането на гласуването е комфортно замитане на техен гаф под килима, за БСП то е важен политически ход. Защото социалистите искат скъп Европейски съюз, в който всичко се облага с еднакво високи, за всички държави, данъци и акцизи. Затова левите в България и в Европа се опитват да спрат изцяло възможността в ЕС да има ниски данъци и данъчна конкуренция между отделните държави.

В каква България искаме да живеем?

Тук се отваря големият въпрос “В каква България и в какъв Европейски съюз искаме да живеем?”. Това е сериозният дебат между левица и десница. У нас той бе започнат от СДС през ноември 2006 г., два месеца пред членството ни в ЕС. До днес нито една българска партия, освен БСП, не се е включила в него. За съжаление с позицията в този политически разговор БСП застава срещу България. Какво се случи в Европейския парламент?

В конкретния случай, с гласуването по доклада на г-жа Люлинг за домашния алкохол и поправката на Мартин Димитров в него, БСП приятелите им от ПЕС поискаха да заменят предложението на десните в Европа за отпадане на минималните нива на акциза. Левицата иска Европейският парламент да гласува “изключение” за България и да премахне акциза върху домашния алкохол единствено за нашата страна. Никой в Европа обаче не създава и няма да създава законодателни прецеденти за една единствена държава. На европейско ниво това е равносилно у нас в България, в Ихтиман да действат различни закони от тези в Ботевград.

Затова предложението на левите в Европа няма да мине както в европейския парламент, така и в най-важния орган на съюза, Европейския съвет. Социалистите много добре знаят това, но използват предложението да блокират изобщо политиката на сваляне на данъците и акцизите в Европа и в частност, в България. Резултатът за нас българите е, че левите в Европа не дават възможност всяка отделна държава в ЕС да има самостоятелна данъчна политика.

Какво предлага десницата?

Обратно вижданията на десните в ЕС за сваляне на акцизите са прости и ефикасни. СДС в България и ЕНП-ЕД в Европа са за това да се премахнат минималните нива на акцизите за целия Европейски съюз. Така например Швеция ще може да поддържа висок акциз върху горивата или върху домашния алкохол, а в България ще е възможно да има нисък акциз за горивата и да няма въобще такъв за домашния алкохол. Лошо ли е да плащаме по-малко за гориво и животът ни да е по-евтин? Според мен – “не”, ако такава е пазарната логика и единствената причина тя да не се прилага е, че политиците изкуствено повишават акцизи и данъци.

Тук е големият въпрос за България. В следващото десетилетие ни трябват само такива правителства и такива политици, които правят живота ни по-евтин и ни дават повече възможностите за икономическо развитие. Това е важно, защото ние българите имаме да наваксваме много, докато се изравним по доходи и богатство с останалите граждани на ЕС.

Има два варианта това да се случи. Единият е утопичен – при настоящите условия за правене на бизнес в България, у нас да се излеят десетки милиарди инвестиции в следващите няколко години. Това обаче не става, защото за съжаление не сме достатъчно подготвени да намерим тези капитали и да ги доведем у нас. Другият вариант е рязко да подобрим административната среда, законодателството и неговото спазване. Това ще освободи възможности и ще създаде енергия у дома, сред нас българите. Твърдим, че сме най-старата нация в Европа, че имаме високо образование и добре обучени кадри. Ами ако е така, нека да им създадем възможност да се развиват у нас и да заровим комплексите си. Да дадем възможност на българския бизнес да инвестира у нас.

Тук отварям скоба, за да предупредя политиците, че поради бюрократичните пречки, и сравнително лошите условия за правене на бизнес в България, българските инвеститори вече пренасочват интереса си към други страни от ЕС. Примерът са пенсионните ни фондове, в които има над два милиарда лева. Скоро ще установим с изненада, че с тези пари се строи инфраструктура в Португалия, Холандия или дори в Румъния. Това е следствие от едно тромаво, макар и привидно стабилно управление, което изяжда естествения растеж, който създават българските предприемачи. Управление, което не им създава условия да инвестират парите си.

За съжаление, настоящото правителство призна официално и друго нещо - че няма капацитет да усвои повече от 18% от европейските фондове за развитие от предназначените за България.

Има ли десен отговор на проблемите?

Вярвам, че има десен отговор на предизвикателствата и той е да утвърдим собствената си нация в Европа, като дадем възможности на отделния българин и на бизнеса ни да се утвърдят в един отворен и силно конкурентен ЕС. Това ще стане само ако се преборим за данъчна конкуренция, с която да наложим ниски данъци в България. Така ще задържим парите на българския бизнес у нас в България.

Трябва да си кажем истината за настоящата среда за правене на бизнес в България право в очите. Тя не е достатъчно добра. За съжаление, за българските фирми става все по-изгодно да инвестират в чужбина. И тази тенденция ще се засили, ако в ЕС има еднакво високи данъци. Тогава е много по-добре да си вложиш парите в Холандия или в Испания, където има работеща съдебна система и администрацията не ти иска рушвети на всеки ъгъл.

Затова е изключително важно да се преборим за правото на България сама да определя акцизите и данъците, които българите плащат. Това е силно патриотична и много дясна политическа визия. Тя означава да взимаме максимум решения у нас и да ги взимаме добре. Тук СДС направи ясен политически ход, като поиска в Брюксел да се взимат само тези решения, които наистина са добри за целия ЕС, а не такива, които са в полза на отделни държави. А останалите решения да се взимат в България и в другите национални държави.

Кой да решава – чиновникът или гражданинът?

За съжаление БСП и европейската левица мислят точно обратното. Социалистите блокират възможността отделните държави и общества по-гъвкаво да определят ежедневието си. Те искат да направят от Европа тромав и скъп за живеене континент, в който икономическата свободата се дава или взима от чиновник, който подпечатва къс хартия. В такава Европа България и ЕС ще бъдат по-бедни и по-слабо развити от останалия свят.

Тук е голямото противоречие между десница и левица. Социалистите в Европа казват “Ние знаем как ще живеете по-добре и ще управляваме този процес!”. Десните партии казват, че всеки отделен човек, всяка община и всяка държава знаят по-добре от правителството как искат да построят ежедневието си. Затова вярвам, че през следващото десетилетие повечето добри решения за България са десни. Въпреки че сигурно има и добри леви такива. Искам да ги чуя от българската левица, защото сега тя ни казва, че е добре държавата да ни взима повече пари чрез високи акцизи и високи данъци. И иска да узакони това чрез европейските институции.

Накрая завършвам с въпроса за сиренето. Въпросът “Колко струва сиренето?”, има десен и ляв отговор. В последните шест месеца десният дойде от СДС, а левият - късно и в ситуация на корупционни скандали от БСП. Другите партии имат по-малко от една седмица, за да кажат своите версии. И аз съм неприятно изненадан, че ГЕРБ, НДСВ и ДПС не казват нещо конкретно. Моля политиците да бъдат ясни и конкретни поне този път и поне в тези избори. Направете го заради младите хора, за да имат повече възможности за работа и реализация! Направете го обаче най-вече заради баба си. Нека тя да плаща по-малко за сиренето през следващите години.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

74 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Киро
  #81

  Всички десни трябва да покрепят СДС, тък като нито Костовата партия, нито тази на Софянски, а дори и Царската може да не вкара депутат и гласовете им ще отидат за Р. Овч.и Ах. Дог.(ако не вярвате в неделя ще бъде късно!!!!)

 2. демократ
  #80

  прав си Киро,само СДС има шанс да вкара Евродепутат и ако се обединим около СДС може да влезнат 2ма или трима.УСПЕХ

 3. хаха
  #79

  СДС я вземат едно място, я - не. А тоя им станал адвокат. Естествено за пари. Стоянов е толкова жалък, че няма накъде повече. Бивш президент, а сега трепери дали поне едно място ще получи неговата СДС:))))))))

 4. Дърдорко
  #78

  Без Костов това е само една партия на дърдорковците.

 5. антисектант
  #77

  Останаха ли още привърженици на сектата "Свидетелите на Иван Йорданов"?!

 6. някой...
  #76

  ДОЛУТРОЙНАТАКОАЛИЦИЯ...

 7. Агитатор
  #75

  Ако сте недоволни от живота си, ако все не ви върви, ако сте го закъсали, ако не успявате, ако просто сте си каръци гласувайте с бюлетина # 6!За онези, които се радват на живота има и други бюлетини.

 8. Майна
  #74

  Ако не го изберат за европарламента, ще го изберем за общински съветник у Филибето.Ние не се предаваме.

 9. заклет десебар
  #73

  изроди ниедни! Ще ви го набутаме на 20-ти май първо до топките в задника и от там ще ви го дадем шоколадов до сливиците. Идва Костов ден, мамицата ви смотана да еба. Ще ви ебем путката майчина! Друга алтернатива нема!

 10. www.vitleem.com
  #72

  http://vitleem.com/content/view/49/36/

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.