Колко струват олимпийските медали?

Колко струват олимпийските медали?

Златните, сребърни и брознзови медали са мечта на всеки спортист, участващ в Олимпийски игри. Освен самите олимпийци, колекционерите и аукционерите също желаят за се сдобият с олимпийски награди, тъй като вече чакат началото на търговията с медалите от Рио. Тънкостите на пазара с "олимпийски благородни медали" разкрива германското издание Билд.

За колекционерите, както и за спортистите, е важна "духовната стойност на медалите". "Трябва да се знае, че даже златните медали отдавна не се правят от чисто злато", казва Бернхард Уинтър, притежател на нумизматичен магазин в Дюселдорф, който е един от световните лидери в продажбите на олимпийски атрибути. По думите на Уинтър само на първите олимпиади – тази през 1908 в Лондон или през 1912 в Стокхолм – медалите са били от чисто злато. Те обаче са били доста по-малки от днешните образци – средният им диаметър е бил едва 3.4 см. "Днес олимпийските медали имат сребърна сърцевина и позлатена повърхност", казва експертът. Въпреки това обаче "предлагането е доста по-оскъдно от търсенето".

В резултат цените на медалите варират от четири хиляди евро за бронзовите до 60 хиляди евро за златните. В изключително редки случаи цените могат сериозно да превишат 100 хилади евро, казва Уинтър. За пример той дава аукцион за златен медал от зимните Олимпийски игри през 1960 г. в американския Скуо Вали, Калифорния, който се е продал за над 40 хил. евро. Аналогичен медал от Мюнхен 1972 г. струва средно от 10 до 15 хил. евро. Заради голямата популярност на летните Олимпийски игри медалите от зимните се срещат все по-рядко.

Освен към медалите от благородни метали, интересът на колекционерите е насочен и към медалите за участие и дипломите за участие, които получава всеки спортист, участвал в олимпиада, а също и сертификатите на победителите. Грамота на обикновен, не много известен призьор от олимпиада струва от 8 000 до 1 000 евро. Подобни грамоти на именити спортисти като например многократния шампион Бьорн Дален струват четири-пет пъти по-скъпо.

Голяма популярност имат и олимпийските факли. Те имат голяма колекционерска стойност, твърди Уинтър и уточнява, че оригинална факла за Олимпийския огън от Берлинската олимпиада през 1936 г. сега струва около 3.5 хил. евро, докато за факла от Мюнхенската дават по-малко от две хилади. Най – голяма стойност имат факлите от Олимпиадата през 1952 в Хелсинки и от 1964 г. в Инсбрук, тъй като за тях са били изработени само по една двойка факли – за разлика от 200-те бройки за Берлинската.

Споделяне

Още от Рио 2016