Според шефа на ГДБОП:

Колкото по-добре работи МВР, толкова повече убийства

Неблагоприятната среда, която през последните години МВР е създало на престъпните банди, е основната причина за зачестилите показни убийства в страната, към които бандитите прибягвали дори и заради малки суми пари.

Така шефът на ГДБОП Станимир Флоров изненадващо обясни увеличаващите се покушения през последния месец и половина. Той присъства на отчета на полицията в Благоевград, където разсъждава около убийството на хазартния бос Йордан Динов в София преди седмица.

"МВР е създало за престъпните групировки в страната такава неблагоприятна обстановка, че те са принудени вече за малко пари и с елементарни мотиви да извършват тежки престъпления. Създадохме една неблагоприятна обстановка за хората, които извършват този вид престъпна дейност. Затвориха се много ниши, в които те финансово са облагодетелствани. Тези хора са изпаднали в едно състояние, в което нямат финансови приходи и в момента за елементарни мотиви се извършват такива тежки престъпления. За съжаление има доста неуредени финансови взаимоотношения, а когато има такъв вид престъпления, то е свързано или с пари, или с жени", заключи Станимир Флоров.

Динов бе застрелян на 4 април в центъра на София - на ъгъла на улиците "Будапеща" и "Кирил и Методий". Според МВР убиецът е един и не е бил маскиран. В дните след убийството вътрешният министър Цветан Цветанов нееднократно се питаше защо Динов е носел толкова пари със себе си.

"Самият факт, че отиваш на уговорена среща сутринта, в себе си носиш 32 000 лева и 5000 евро, не знам какви са били мотивите, за да носиш тези пари толкова рано сутринта и да отиваш на среща с бившия кмет на Благоевград Константин Паскалев", каза Цветанов. Паскалев, на свой ред, се закани да го съди, ако МВР-шефът директно заяви, че парите са били за бившия градоначалник.

Преди покушението над Динов в София бе убит подсъдимият по делото "Наглите" Кирил Кирилов, а само преди два дни бе разстрелян и Васил Лазов, за който МВР съобщи единствено, че има 3 криминални регистрации за съставяне и използване на неистински документ и една излежана присъда за подкуп. Преди малко повече от месец пък бе взривен в автомобила си търговецът на рапани Йордан Харасимов във Варна.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?