Колцентър в НЗОК ще разследва болниците за злоупотреби с пациентите

Колцентър в НЗОК ще разследва болниците за злоупотреби с пациентите

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще създаде колцентър, който ще търси обратен контакт с лекуваните в болниците и така ще засича случаи на злоупотреби, лошо отношение към пациентите или пропуски при терапията. Това съобщи здравният министър Петър Москов в четвъртък. Решението за създаването на колцентъра е било взето преди ден от Надзорния съвет на здравната каса на заседание, на което е било отчетено известно увеличение на разходите за болнична помощ в началото на тази година.

Москов разясни и какво ще бъдат питани пациентите: “Става въпрос за информация били ли са в това лечебно заведение, как се чувстват в следствие на това лечение. Това е активен контрол от страна на касата, който всяка една голяма институция, било застрахователна, било банкова, било някаква друга, прави. Касата е институция, която управлява над 3 млрд. лв. и това е нещо, което беше крайно време да прави“, заяви той.

Паралелно с това касата вече е задължена по закон да проучва удовлетвореността на пациентите, за което трябва да наеме социологическа агенция за проучване на общественото мнение.

Москов съобщи, че пациентите само ще могат да подават сигнали в т.нар. колцентър на специален номер, който допълнително ще бъде оповестен. Той уточни, че след получаването на сведение за злоупотреби НЗОК ще проверява въпросното лечебно заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?