Колумбия: пет препятствия пред мира

Колумбия: пет препятствия пред мира

Колумбия подписа с партизанската групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) предоговорено мирно споразумение след провала на референдума за първия вариант на договора. Слагането на край на един половинвековен въоръжен конфликт обаче е бягане с препятствия, което едва започва.

Ето кои са петте основни пречки пред постигането на мир с ФАРК - най-старата и най-голяма бунтовническа групировка в страната.

1. Ратификацията:

Споразумението бе отхвърлено в първоначалния му вид на референдум, произведен на 2 октомври. За да включат някои от предложенията на опозицията в ревизирания текст, страните по него се споразумяха, че той ще внесен даден за ратификация на парламента. Предвидено е дебатите по въпроса да започнат във вторник.

Според анализатори, до които се допита АФП, този първи етап "няма да е чак толкова труден" за постигане. "Одобрението няма да е проблем, тъй като президентът има мнозинство в Конгреса", обясни политологът Фредерик Масе.

2. Необходимостта от "скоростна лента":

За да бъде приложено споразумението, трябва да бъдат приети закони и промени в конституцията. Дебатите за това може да продължат повече от година, ако парламентът няма възможността да ускори процеса на приемане на необходимите законодателни мерки. По този въпрос трябва да се произнесе Конституционният съд.

"По всичко личи, че той ще активира "скоростна лента", чрез която прилагането на договореностите да бъде ускорено", каза Кайл Джонсън от мозъчния тръст "Международна кризисна група".

Липсата на "скоростна лента", според Масе, ще затрудни или ще забави включването на споразумението в колумбийското законодателство. "Някои депутати може да решат да мислят повече за бъдещето си или за това на своята партия", предупреди директорът на Центъра за изследвания в университета "Естернадо де Коломбия".

3. Политически капани:

Някои аспекти от новото споразумение все още срещат съпротива сред победителите на референдума. Опозицията, предвождана от бившия президент и настоящ сенатор Алваро Урибе, вече обяви намерението си да оспори точките, които осигуряват, според нея, безнаказаност на партизаните от ФАРК.

Разделението в страната по тази тема ще нажежи атмосферата преди президентските избори през 2018 г. и може да дестабилизира споразумението, смята Джонсън.
"Политическото съревнование догодина може да попречи на действията по прилагане на онова, което бе договорено", подчерта Хорхе Рестрепо, директор на Ресурсния център за анализ на конфликти.

"Ако опозицията спечели изборите, ще стане още по-сложно", допълни Масе.

4. Насилие и заплахата от Армията за национално освобождение (АНО):

Колумбия е изправена пред разнородни конфликти, които генерират насилие - разпределение на земи, уреждане на сметки между мафиоти, политическа ненавист, каза Рестрепо.

"С изчезването на ФАРК може да се увеличи насилието заради тези конфликти", предупреди той.

Подобно на Масе, Рестрепо подчерта заплахата, която представлява АНО - втората най-голяма партизанска групировка в Колумбия, мирните преговори с която са временно прекратени, тъй като тя отказва да освободи предварително своите пленници.

"Освен ако още от началото няма двустранно спиране на огъня с АНО, ще избухнат сражения с АНО в зоните, в които присъства ФАРК, което може да създаде объркване", допълни Масе.

Рестрепо също припомни, че в Колумбия действат много други престъпни групировки. "Нуждаем се от цялостно разоръжаване - нещо, което не фигурира в споразумението.

Разоръжаване на обществото, пълно и устойчиво преборване със заразата на оръжията", каза той.

5. Факторът "Тръмп":

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп може да се окаже проблем, особено ако откаже да даде обещаните от Вашингтон 450 милиона долара помощ за възстановяване на Колумбия след конфликта.

"Не знаем какво мисли администрацията на Тръмп за мирното споразумение, но можем да смятаме, че по някои въпроси, като унищожаването на незаконните земеделски култури и екстрадицията на наркотрафиканти, тя ще бъде много по-радикална от тази на Барак Обама", каза Масе.

Рестрепо разсъждава в същата посока: "Завоят вдясно и загубата на голям съюзник за прилагането на мирното споразумение, това ще е препятствие".

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?