Колумбийците отхвърлиха на референдум мира с ФАРК

Бившият президент Алваро Урибе призова за "голям национален пакт"

Колумбийците отхвърлиха на референдум мира с ФАРК
Колумбийците отхвърлиха на референдум мирното споразумение между правителството и бунтовническата организация ФАРК, съобщиха световните агенции.
 
Проучванията преди гласуването прогнозираха, че споразумението ще бъде одобрено без проблеми, но резултатите след преброяване на 99.5% от бюлетините показват, че 50.2% от колумбийците, участвали във вота, са казали ”не“ на сделката, а 49.8 са я подкрепили.
 
Избирателната активност е била едва 37%, отчасти заради поройните дъждове, причинени от урагана Матю, връхлетял карибското крайбрежие на Колумбия.
 
Президентът Хуан Мануел Сантоспризна изненадващия резултат от гласуването, макар той да хвърля страната в несигурност и да му нанася тежко поражение.
 
Държавният глава заяви, че е наредил на правителствените преговарящи да се върнат в Куба, за да проведат консултации с водачите на бунтовниците.
 
Лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо, известен с бойния си прякор Тимошенко, заяви, чеорганизацията е готова да продължи да работи за постигане на мир.
 
"ФАРК отново заявява, че е готова да използва единствено думи като оръжие за изграждане на бъдещето“, каза той от Хавана, където се водеха мирните преговори през последните четири години.
 
"Обръщаме се към колумбийците, които мечтаят за мир – разчитайте на нас, мирът ще възтържествува“, заяви лидерът на ФАРК.
 
Бившият колумбийски президент Алваро Урибе призова за "голям национален пакт", след като колумбийците отхвърлиха на референдум мирното споразумение, съобщи Асошиейтед прес.
 
Урибе беше начело на кампанията против споразумението. Той казва, че ще настоява за преработване на сделката, за да се гарантира справедливост за жертвите на левите партизани. 
 
Сега, когато способността на правителството да управлява е поставена под въпрос, всички погледи са насочени към Урибе. Той е най-популярният политик в Колумбия, а неговата почти десетилетна военна офанзива срещу ФАРК принуди бунтовниците да започнат преговори.
 
Урибе не каза конкретно дали ще приеме поканата на президента Хуан Мануел Сантос за разговори с противниците на споразумението.
 
Сантос беше министър на отбраната при президентството на Урибе, но двамата не си говорят от години, а бившият държавен глава отдавна отхвърля всякакви опити да се помогне на правителството да постигне сделка с ФАРК.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?