Командир от АОК представи пред съда в Хага албанската версия за Рачак

Командир от Армията за освобождение на Косово /АОК/ косвено оспори днес тезата за събитията в Рачак, като каза, че десетина бойци на АОК са били убити при сръбската операция срещу това село в Косово на 15 януари 1999 г., предаде АФП, цитирана от БТА.

Шукри Буя, командир от АОК за сектора на Рачак през 1999 г., уточни пред Международния трибунал, че бойците от АОК са били убити в началото на сръбската атака на 15 януари рано сутринта и техните тела са били взети от АОК в нощта на 15 срещу 16 януари и са били погребани в съседно село.

На следващия ден след сръбското нападение 25 тела, облечени в цивилни дрехи, бяха намерени от международни наблюдатели на пуст път над Рачак. Според тогавашното сръбското правителство тези 25 тела са на войници от АОК, убити при сръбския щурм и поставени там умишлено от албанските сепаратисти, за да създават впечатление за клане на цивилни и да предизвикат намесата на Запада.

Събитията от Рачак изиграха голяма роля за засилване на решимостта на западните правителства за военна намеса срещу Сърбия.

Шукри Буя посочи, че село Рачак е представлявало стратегическа позиция за АОК, която ѝ е давала възможност да затвори комуникационна ос на силите, воюващи за независимост.

През декември 1998 г. АОК започна да копае окопи около Рачак и да създава укрепления над селото. 47 бойци от АОК са се намирали около Рачак на 15 януари, уточни командир Шукри Буя.

Международният трибунал се занимава от няколко дни с проучване на събитията в Рачак - един от основните пунктове в процеса срещу Слободан Милошевич, отбелязва АФП

Споделяне

Още от Балкани