Командир от "Ислямска държава" е задържан в България за нелегален тютюн за наргилета

Сириецът с българско гражданство воювал в Сирия между 2013 и 2016 г.

Командир от терористичната групировка "Ислямска държава" е бил задържан на 29 септмеври в София по обвинение в тероризъм, както и че ръководи организирана престъпна група за нелегално производство на тютюн за наргилета, съобщиха от прокуратурата в петък.

Заедно с него са арестувани още двама мъже, като и тримата са оставени за постоянно зад решетките с решение на Апелативния спецсъд от 1 октомври. Разследването е водено в координация с ГДБОП и ДАНС.

Произведеният тютюн за наргилета бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Според разследващите тази дейност е била прикритие и основен източник на средства за престъпната група. Лидерът ѝ е получил българско гражданство през 2008 г., а между 2013 и 2016 г. участва активно в сражения в Сирия.

При претърсванията, извършени след арестите на тримата, е открит автентичен документи за самоличност, издаден от "Ислямска държава", който задържаният е ползвал, за да преминава свободно по цялата линия на водените бойни действия, добавят от прокуратурата.

След завръщането му през пролетта на 2016 г. обратно в България, той продължава да поддържа контакт с лидерите на "Ислямска държава" и организира нелегалното производство на тютюн, за да финансира терористичната си дейност.

Разследващите са установили, че суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата. Той е бил обработван с различни есенции и химикали в помещение на бившето известно столично заведение "Вагон-ресторант" "без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания".

След това суровината е складирана на няколко различни места в София, където нелегално наети работнички от ромски произход са я пресовали, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати на бандата купувачи от арабски произход.

Доставянето на тютюна в страните от Западна Европа се извършвало с куриeрски пратки, като дневното количество достигало до 300 – 500 кг. При обиските в няколко склада и жилища антимафиотите са открили около три тона нарязан тютюн, машини за опаковане и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България