Командирът Маринов се разграничи от баща си и защити поляците

След министерството на отбраната и президента, и командирът на българския контингент в Ирак и военен губернатор на Кербала подполковник Петко Маринов се разграничи от думите на баща си, бившия заместник-министър на отбраната Илия Маринов, който заяви, че българският батальон е предаден от полското командване.

"Аз се разграничавам от думите на моя баща от гледна точка на това, че в крайна сметка ние много добре работим с полското командване", заяви Маринов пред Дарик радио.

Маринов - старши се извини на Полша

"Искам да помоля за извинение полското министерство на отбраната и президента Квашневски", заяви бащата на командира на българите в Кербала и бивш зам.-министър на отбраната Илия Маринов пред полската агенция ПАП. Не съм искал да предизвиквам напрежение между България и Полша, посочи той и обясни, че тезата му за сговора между полското командване в Кербала и иракските шейхове била изградена въз основа на публикацията на полския вестник Газета виборча от 31 декември. Никой не опроверга тази публикация, а според Маринов в нея се казва, че българската база не е била достатъчно добре предпазена от евентуални нападения.

Баща му поиска българското разузнаване да проучи "сделката" между поляците и иракските шейхове, в резултат на която е нанесен ударът срещу българския лагер в Кербала на 27 декември, когато петима българи загинаха, а 26 бяха ранени.

За сделка не може да се говори, каза днес подполковник Маринов и посочи, че като военен губернатор той работи с всички структури в града "и наистина коалиционните сили в този тежък момент, когато българският лагер беше атакуван, се подпомогнаха взаимно".

В понеделник полското военно министерство изказа силното си недоумение от появилите се в България твърдения за "предателство" и заяви, че това е невъзможно, неправдоподобно и некоректно. Полският президент Александър Квашневски окачестви като "грешка" всички опити за противопоставяне в рамките на дивизията, след което се наложи българският държавен глава да му телефонира и да се разграничи от лансираните обвинения.

Взети са засилени мерки за охрана на базата ни в Кербала, убит е полски войник

Обстановката в провинция Кербала все още е напрегната и рискова за сигурността на българския пехотен батальон, съобщи във вторник вечерта Министерство на отбраната. В същото време телевизия Ал-Джазира съобщи, че в град Ел-Хиндия, в провинция Кербала е открито тялото на убит полски войник. Засега няма повече информация.

още

"Не виждам да е имало пропуски по време на разузнаването в Кербала, не смятам, че е възможна договореност между полските войски и иракчани за атаката срещу българския батальон", каза днес подполковник Петко Маринов.

Поляците първи се отзоваха при атентата в българската база в Кербала, на 10-та минута командирът на бригадата беше при мене, подпомогнаха ни заедно с медицинското им осигуряване да евакуираме ранените, баяха пратени и хеликоптери, обясни командирът Маринов. Той допълни, че българите продължават да работят с полското командване в пълно взаимодействие.

Маринов увери, че военнослужещите са в добро здраве и изпълняват своите задължения независимо от обстановката.

Подполковник Петко Маринов опроверга твърденията в различни медии, че колата-бомба е влязла в българската база, и заяви, че е била спряна на голямо разстояние от нея.

Споделяне

Още от България