Командирите в армията все още имат предразсъдъци към дамите в униформа

Аню Ангелов обаче е оптимист, че скоро ще има жена генерал

Командирите в армията все още имат предразсъдъци към дамите в униформа

Все още има предразсъдъци в основния команден състав към дамите в униформа, заяви военният министър Аню Ангелов във вторник. Според него обаче няма "стъклен таван" в българските въоръжени сили, който да препятства кариерното развитие на жените.

Към момента обаче жените в армията са малко над 14 процента от личния състав, като основно са редници. Много малко от дамите са на офицерски длъжности.

Ангелов изрази съжаление, че все още няма жена-генерал или адмирал, но каза, че се надява до пет-шест години това ще се промени.

Ангелов говори по време на международна конференция в София в рамките на проекта на НАТО "Ролята на жените в сигурността и отбраната”, в който България е водеща страна.

"Не мога да си представя нито едно военно формирование или структура без безспорния професионализъм и специфичния подход към службата на жените в униформа при решаването на важни въпроси. Отбраната и сигурността не са и не могат да бъдат запазена
територия за мъжете", заяви Ангелов.

Като процент жени във въоръжените сили България изпреварва много от страните в Алианса, където този процент се движи около 10. В Гърция обаче жените са около 35%.

Ангелов отчете, че през миналата и по-миналата година са премахнати всички нормативни и фактически бариери пред включването на жените в армията. От няколко дни вече има и жена, която служи в Националната гвардейска част, което се случва за първи път.

"Преди 20 г. обаче това далеч не беше така, жените в униформа във въоръжените сили бяха в много малък брой ограничени специалности, позиции и длъжности. Днес постепенно преодоляваме този стереотип. Вече не съществуват дейности и специалности, ограничени за постъпване на жени на военна служба", заяви Ангелов.

Наскоро от Сдружението на жените в Българската армия алармираха обаче, че български висши военни не приемат участието на жените под пагон в мисии зад граница, а при последната ротация на българските контингенти броят им е намалял почти наполовина.

Присъствието на жените в поделенията на българската армия все още не се приема за нещо обичайно, а е съпроводено от мъжкия състав с подмятания и закачки. В някои поделения се говори, че жените военнослужещи се възползват от статута на "слабия пол" и отклоняват част от задълженията си. Твърди се също, че често избират кариера под пагон единствено заради мисълта за добре платено майчинство.

Преди няколко години генералите от сухопътните войски се обявиха открито срещу широкото женско присъствие в армията. Тогавашният шеф на сухопътните войски генерал Иван Добрев обясни многозначително, че "има неща, които жената трябва да получава ежедневно". В опит да замаже казаното, породило недоволство сред дамския армейски състав, началникът на Щаба на отбраната Симеон Симеонов се пошегува "сполучливо", че "зад всеки успял мъж стои една жена, а зад всяка успяла жена стоят недостатъчно изпълнени домашни задължения".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?