Командировъчните с данък и осигуровки, ако надхвърлят два пъти нормата

Командировъчните може да се облагат с данък и осигуровки, ако превишат двукратния размер на нормативно определената сума, предаде Дарик радио в понеделник.

Промяната ще влезе в сила от първи март и цели да извади на светло формалното пращане на служители в командировка с цел укриване на осигуровки.

Според Наредбата за командировките – за служебно пътуване в страната на работника се дават 20 лева дневни пари. Ако парите надвишат двукратния размер на нормативно описаната сума, върху платеното отгоре се дължат данък и осигуровки, обясни за Дарик говорителят на данъчните Росен Бъчваров.

Например за командировка от пет дни работникът ще получи под формата на дневни 100 лв. и при това положение няма да плаща нито данък, нито осигуровка, защото се вмества в ограниченията на наредбите по отношение на максималния размер. Ако обаче той е получил 300 лв. за пет дни или превишава двукратния размер на дневните пари, за превишението от 100 лв. ще се дължи данък и осигурителни вноски.

Промяната в наредбата се налага, защото има случаи, в които работодатели укриват плащания към хазната. Например част от заплатата се плаща като командировъчни, въпреки че служителят реално е бил в офиса на фирмата.

"Проблемът често произлиза от това, че хора се водят перманентно в командировка в продължение на цял месец, без те фактически да са в командировка или пък някои компании преди време са въвеждали размер на командировъчните пари за ден значително повече от нормативно регулираните", обясни Росен Бъчваров пред "Дарик".

Промяната ще засегне изключително малък кръг компании, защото между 90 и 95 на сто от фирмите плащат точно толкова командировъчни, колкото е описано в нормативната база.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?