Командироват 10 пожарникари на летище Сарафово

Екип от 10 пожарникари ще бъде командирован на летището край Сарафово като част от допълнителните мерки за сигурност, които се въвеждат на аеропорта и американската база в Сарафово, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, цитиран от Дарик радио.

Според генералът, допълнителните мерки за пожарна и аварийна безопасност на летището се налагат, защото част от пожарните коли там не са обезпечени и с пожарникарски екипи.

Ген. Бойко Борисов отказа да коментира другите мерки за сигурност, които са били взети след среща между него, директора на РДВР - Бургас ген. Красимир Петров и американски военни специалисти, водени от командира на 409 въздушна експедиционна ескадрила на ВВС на САЩ полк. Джим Маскател. Разговорите се проведоха късно снощи. Генералът е уточнил, че всички допълнителни мерки за сигурност са били направени по негово предложение, след като е огледал базата.

След заседанието на Координационния център за Ирак към правителството правителственият говорител Димитър Цонев не можа да каже дали в центъра е постъпила информация за взетите допълнителни мерки за сигурност на летището в Сарафово и кое е наложило въвеждането им. Цонев на няколко пъти обясни само, че центърът събира, анализира и обобщава информацията, която постъпва от различни ведомства в страната. Днес центърът е заседавал на равнище експерти, защото повечето от членовете му са в Брюксел, където в централата на НАТО се подписват протоколите за присъединяване на поканените седем източноевропейски страни, сред които и България.

От началото на военните действия срещу Ирак, самолети на съюзниците са направили 394 прелитания над България, за днес са планирани още 17 полета, съобщи Цонев. Той повтори, че няма промяна в ситуацията, не се налага повишаване на бойната готовност на Българската армия.

Цонев каза още, че обстановката около българските посолства в рискови държави е спокойна. Засега не съществува опасност от бежанска вълна.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?