Командна структура на НАТО ще бъде разположена в София, а не в Шабла

Николай Ненчев

Въпросът за изграждането на команден център на НАТО и военна база в близост до град Шабла или на територията на Добричка област не е стоял на вниманието на Министерството на отбраната. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на Волен Сидеров, който в последните дни се е заел активно да обяснява, че България се готви едва ли не за война с Русия.

Министърът заяви, че към настоящия момент се предвижда структура на НАТО за командване и управление да бъде разположена в София, като 50 процента от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните-членки на НАТО.

Ненчев каза, че въпросът за изграждането на съоръжение в Шабла никога не е стоял и не е взето подобно решение. Никога от страна на НАТО не е искано в България да бъде разположена подобна база, а се касае за координационен център, който ще бъде най-вероятно разположен в София, но все още не е решено това, каза още той.

Министърът припомни, че на основание решение на Министерски съвет, на срещата на върха в Уелс през септември миналата година българската страна е изразила подкрепа за решението на 28-те членки на НАТО за предприемане на необходимите мерки за гарантиране защита на страните от Алианса в отговор на съвременните заплахи. Ненчев допълни, че една от приетите мерки е създаване на структури на НАТО за командване и управление, които да подпомагат изпълнението на мерки за гарантиране сигурността на страните от Алианса.

Основното им предназначение се предвижда да бъде координиране и подпомагане планирането и провеждането на многонационални учения и тренировки на НАТО, синхронизирани с националното планиране, както и осигуряване приемането и настаняването на други формирования от Алианса, посочи Ненчев.

Той опроверга и твърденията на Сидеров за "привикване на граждани в съответните областни военни отдели".

Никаква мобилизация под никаква форма не се извършва, заяви министърът на отбраната.

Никой от нашите партньори в НАТО не е искал от нас подобно нещо, посочи министърът и отбеляза, че командните центрове са свързани единствено с обучението и поддържането на сигурността в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?