Kомандосът от СОБТ излиза на свобода срещу 3 хил. лв. гаранция

Kомандосът от СОБТ излиза на свобода срещу 3 хил. лв. гаранция

Арестуваният служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Красимир Пешовски излиза от ареста срещу гаранция от 3 хил. лв. Това постанови в четвъртък Софийският градски съд, отменяйки решението на първата инстанция, с което командосът бе задържан за постоянно.

Пешовски е обвинен, че е поискал 11 хил. лв., за да помогне на своя позната да си върне откраднатата кола. Той бе арестуван преди седмица в кафене в столицата при среща със Галина Томова, която подава сигнал за искания откуп. На масата в заведението са били оставени 2000 лв., които жената е искала да предаде на Пешовски. Според адвоката му парите изобщо не са стигнали до него. Освен това предаването им е било оформено с протокол, който така и не е бил одобрен от съда, както изисква законът, обясни защитникът.

Кой кого е потърсил

Красимир Пешовски е обвинен, че е поискал парите, за да върне крадената кола, но защитата му лансира версията, че той е бил потърсен от Томова и не е бил активната страна. Според защитника няма извършено престъпление, тъй като законът изисква извършителят да е предложил съдействие за връщането на крадената кола. Това, в комбинация с неодобрения протокол за описването на парите, бяха аргументите му Пешовски да бъде освободен.

Адвокатът подчерта, че полицаят няма да пречи на разследването, нито ще се укрива. Пешовски е на ръководна длъжност в СОБТ.

Полицай, частни детективи и собственици

Галина Томова не е собственик на открадната кола, но въпреки това прокуратурата я счита за пострадала, което е грешно, заяви адвокатът на Пешовски. Автомобилът е на чуждестранна фирма.

Освен това Томова е търсила помощ и от други за намирането на автомобила. Жената се е обърнала и към частна детективска фирма. Сигнал до МВР е подаден цяла седмица след изчезването на автомобила.

Пешовски, който твърди, че е бил набеден, е използвал специална сим-карта, за да говори с Томова. Той често променял местата на срещите им в последния момент, се твърди по делото.

На косъм

Освобождаването на командоса мина "на косъм", тъй като двама от тримата съдии в състава – председателят Стефан Милев и Марина Гюрова – смятаха, че Пешовски не трябва да лежи в ареста. Съдия Анелия Щерева бе на обратното мнение.

В определението си съдия Милев записа, че има обосновано предположение, че командосът е извършил престъплението, в което е обвинен. Той обаче заяви, че е "надценена" обществената му опасност. Според съдията Пешовски няма как да повлияе върху разследването срещу него.

Задържането под стража е правилно, тъй като има обвинение в тежко престъпление, а полицаят е опасен и заради длъжността си, аргументира другият съдия от състава Анелия Щерева. Според нея Пешовски не би имал задръжки да извърши друго престъпление. Тя подчерта, че за комуникацията си с Томова полицаят е ползвал специална сим-карта, освен това уговарял срещите си с нея на едно място и в последния момент го променял. Според нея това е правено, за да се избегне евентуално проследяване.

В крайна сметка Пешовски бе освободен. Решението на съда е окончателно.

Споделяне

Още от България