Командоси освободиха държания от сомалийски пирати американски капитан

Командоси освободиха държания от сомалийски пирати американски капитан

Само три изстрела бяха достатъчни на американските морски тюлени снайперисти, за да приключат драмата с капитан Ричард Филипс, държан за заложник от трима пирати на спасителна лодка в Индийския океан. Това заяви в понеделник в интервю за Ен Би Си началникът на Централното командване на американските ВМС адмирал Уилям Гортни.

Американският капитан беше спасен в неделя при успешна акция на "морски тюлени" на борда на ескадрения миноносец "Бейнбридж", който се намираше близо до лодката.

Развръзката станала малко след като похитителите изложили на показ главите и раменете си. В този момент капитанът на "Бейнбридж" заповядал стрелба и тримата пирати били повалени с по един изстрел. Запитан как снайперистите са могли да убият пиратите с един-единствен изстрел, при това в тъмнина и от борда на люлеещ се на вълните кораб, адмирал Гортни ги описал като "изключително добре обучени".

Според американски военни, пожелали анонимност, снайперистите получили заповед да открият огън, след като един от пиратите бил видян да държи автомат "АК-47" толкова близо до Филипс, че почти го докосвал. В същото време другите двама пирати си подали главите и снайперистите вече имали всичките три мишени, по които стреляли едновременно.

Четвъртият от похитителите се предал преди акцията за освобождаването на Филипс, уточнил военен източник. Пиратът скочил в малка лодка, с която била доставена храна на спасителната лодка с похитителите и заложника, и поискал да бъде откаран на "Бейнбридж". Той се нуждаел също от медицинска помощ, защото бил прободен в ръката на борда на "Мерск Алабама", по време на неуспешния опит миналата сряда на пиратите да превземат контейнеровоза.

Товарният кораб "Мерск Алабама" с екипаж от 20 души беше нападнат от пиратите в сряда в Индийския океан на около 500 км от крайбрежието на Сомалия. Екипажът успя да си върне контрола над кораба вечерта на същия ден, но капитанът остана заложник на пиратите. Оттогава Ричард Филипс беше пазен от четирима пирати в спасителна лодка насред океана. В петък те поискаха откуп за освобождаването му.

Президентът на САЩ Барак Обама е одобрил използването на сила за освобождаване на взетия за заложник от сомалийски пирати капитан на кораба "МерсК Алабама", съобщи още вицеадмирал Уилям Гъртни.

През цялото време на инцидента американските военни действали "с ясните инструкции и разрешение на президента" да действат незабавно, ако бъде установено, че животът му бъде застрашен.

Успешната операция за спасяване на капитан Ричард Филипс може да предизвика вълна от насилие в района около Сомалия, предупреди вицеадмирал Гъртни.

Задържаният от американски "тюлени" пират вероятно ще бъде съден в САЩ. Според действащото законодателство присъдата за пиратство и отвличане на хора е доживотен затвор. Засега срещу заловения пират не са повдигнати обвинения. "Министерството на правосъдието ще прегледа доказателствата и някои други фактори, за да реши дали да бъде повдигнато обвинение в САЩ", заявил официален говорител пред АП.

В петък четирима френски граждани - трима възрастни и едно дете - бяха освободени от сомалийските си похитители при спасителна операция на командоси от френските военноморски сили. Те щурмуваха яхтата "Танит", където се намираха заложниците. При операцията бяха убити двама от пиратите и собственикът на яхтата. Пиратите бяха заловили яхтата на 4 април.

Сомалийските пирати се заканиха да отмъстят за убитите си  при операциите на френските и американските командоси "колеги". "Французите и американците ще съжаляват за тези убийства. Ние не убиваме, искаме единствено откуп. Ще отмъщаваме всеки път, когато хванем французин или американец", заявил представител на пиратите по сателитен телефон за Ройтерс.

АП посочва, че досега в много редки случаи е имало жертви сред екипажите на корабите, отвлечени от сомалийски пирати.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?