Командващ полската армия подаде оставка след скандал с кабинета

Командващият на полските сухопътни сили подаде оставка, след като публично разкритикува правителството заради лошото въоръжение на полските сили в Афганистан. Ген. Валдемар Скшипчак освен това каза, че познанията на служителите на военното министерство се ограничава с филми за войната. Коментарът му бе по повод смъртта на полски офицер, който по-рано този месец загина по време на засада в Афганистан, устроена от талибаните.

Полша участва с 2 хиляди военнослужещи в силите на НАТО в Афганистан. До момента страната е загубила 10 войници.

Публичният скандал, довел до оставката на ген. Валдемар Скшипчак, избухна след като четирима полски войници наскоро бяха ранени при сблъсък с талибаните.

Първоначалното разследване показа, че бойната единица не е получила необходимата подкрепа поради лоша екипировка.

Ген. Скшипчак обвини открито военното министерство в некомпетентност и в това, че не е осигурило необходимата екипировка, включително модерни хеликоптери.

Генералът, който е служил в Ирак, е убеден, че ако полските сили разполагаха с безпилотни разузнавателни самолети и добре въоръжени бойни хеликоптери, нямаше да бъде убит полски капитан в Афганистан при талибанска атака преди десетина дни.

Той подаде оставка, след като военният министър Богдан Клих заяви на пресконференция, че генералът е признал грешката си.

Ген. Скшипчак обаче каза, че продължава да държи на думите си и като единствена грешка призна само това, че е направил изявлението в момент, когато в страната е пристигало тялото на мъртвия офицер.

"Напускам армията, тъй като нямам друг избор като войник", заяви в четвъртък генералът пред журналисти.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?