Командващият на НАТО е на посещение в Киев

Командващият силите на НАТО и САЩ в Европа ген. Филип Брийдлав е на посещение в сряда в украинската столица Киев. Той проведе разговори с високопоставени политически лидери и военни командири. Визитата му обаче е в качеството на командващ силите на САЩ в Европа, а не като най-високопоставеният военен в НАТО, уточни негов говорител.

Целта на срещите му е да бъде обсъдена ситуацията в Източна Украйна, подкрепата от САЩ и реформите, планирани от новото правителство в сектора на отбраната. Американската помощ засега не включва оръжие. САЩ предоставя на Украйна бронирани жилетки, уреди за нощно виждане и военни джипове.

Във вторник Москва предупреди Киев за поетите ангажименти за неутралност, което изключва усилия за привеждане на страната към стандартите на НАТО.

Представител на руското външно министерство предупреди, че идеите на президента  Петро Порошенко за провеждане на референдум за членство в алианса след няколко години само ще увеличи напрежението в региона.

В петък говорител на Държавния департамент на САЩ е казал пред германското списание "Шпигел", че Вашингтон няма възражения срещу желанието на Киев да се присъедини към съюза. "Нашата политика е да оставяме вратата отворена", казва говорителят. Според него Украйна има правото сама да решава за политиката си.

Но външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза пред изданието: "По въпроса за алианса важи това, което казах преди месеци: Виждам партньорски отношения на Украйна с НАТО, но не и членство." Според него реформирането на страната ще отнеме поколения и няма смисъл да се спекулира и за членството ѝ в ЕС.

Тази седмица президентът на Чехия Милош Земан също каза, че напълно споделя позицията на Щайнмайер, че Украйна не бива да влиза в НАТО, а "трябва да остане неутрална като Финландия"..

Споделяне

Още от Свят