Командващият на украинския флот дезертира

Част от корабите на украинския флот, които напускат Севастопол, сн. БГНЕС

Командващият на военноморските сили на Украйна контраадмирал Денис Березовски обяви в неделя вечерта, че е положил клетва за вярност към проруските власти в Крим, съобщи АФП, цитирана от бТВ. Той бе назначен в петък на тази позиция от президента Олександър Турчинов.

Веднага след този акт в Киев заместник-председателят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Виктория Сюмар съобщи, че Березовски е бил отстранен от поста и срещу него е заведено дело за държавна измяна.

Новината за дезертирането на адм. Березовски бе разпространена след появата на видео запис в интернет, на която той е заедно с новоизбрания премиер на Крим Сергей Аксьонов, съобщава сайтът ”Дневник”.

Във видеото контраадмиралът е в униформа на украинския флот и казва: "Кълна се да изпълнявам заповедите на върховния главнокомандващ на Автономна република Крим и град Севастопол, заповеди на своите командири и на военните формирования. Кълна се да изпълнявам своя дълг, мъжествено да защитавам живота и свободата на жителите на републиката и Севастопол".

Сергей Аксьонов нарча това "историческият ден на раждането на войските на Крим".

Виктория Сюмар обяви обаче, че адмиралът е бил уволнен заради неспособност да командва флота в екстремални условия. "При блокада от руски военни на Централния щаб, той отказа да се съпротивлява и фактически предаде оръжието си."

Тя добави, че офицерите от флота са отказали да изпълняват заповедите на Березовски, а постът му е поет от контраадмирал Сергей Гайдук. "По наши данни ВМФ напълно се подчинява на Министерството на отбраната и изпълнява неговите заповеди", обясни Сюмар.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?