Комбиниране на цени в една доставка договорил "Булгаргаз" с "Газпром"

Очаква се обаче ново поскъпване на суровината с под 5% от януари

Комбиниране на цени в една доставка договорил "Булгаргаз" с "Газпром"

При проведените в края на септември разговори с "Газпром" за преразглеждане на условията и цените на газовите доставки у нас държавното дружество "Булгаргаз" е успяло да договори възможността в рамките на една заявка за количества да се комбинират два механизма за ценообразуване- Това каза изпълнителният директор на българския доставчик Николай Павлов пред БНР във вторник.

Според него навреме са почнали преговорите, които са част от поетия от руския монополист ангажимент пред Европейската комисия да преразгледа условията на своите доставки в осем държави, сред които и България, за които антимонополният орган в Брюксел установи, че "Газпром" е злоупотребявал с господстващото си положение при определянето на цената на газа. Уточняването на техническите и търговки въпроси между българското и руското дружество ще продължат през ноември.

Павлов обясни, че с "Газпром" е подписан анекс към изтичащия в края на 2022 г. дългосрочен договор, според който механизмът за ценообразуването е допълнен и "Булгаргаз" при заявяване на количества, след анализ на тарифите на синьото гориво на границите на Германия, Франция и Италия и на стойността му в два хъба – в Германия и Холандия, ще може да решава каква част от количествата да са по пазарни цени и каква – по досегашната формула. Причината е, че при сегашните цени на  петрола досегашният начин за определяне на цената е по-изгоден от пазарния и в последните години стойността на газа у нас не е по-висока от тази в Западна Европа и съседните ни държави, обясни Павлов.

"Дали ще бъде по сега действащата формула, или ще бъде по формула, която ще ценообразува по цени на хъбове, вече това е въпрос на анализ. Не е тайна, че през последните години цената за България в никакъв случай не е по-висока в сравнение с тези в Западна Европа, и като потвърждение на това идва и фактът, че до настоящия момент няма постъпила оферта в "Булгаргаз" за доставка на природен газ на цена по-ниска от действащата", отбеляза газовият шеф

Той посочи още, че разговорите с "Газпром" стават под контрола на ЕК, която е назначила в руската компания контролиращ управител, отговарящ именно за допълнителните споразумения на монополиста със засегнатите от пазарните му политики партньори. Следващата или по-следващата седмица този контролиращ управител ще е в София за разговори за напредъка и бъдещите ходове по преговорите.

Павлов припомни, че друга част от допълнителните споразумения за руските газови доставки предвиждат преразглеждане на цената на газа на всеки две години и включване на две нови точки за доставка на границата на Украйна и в Словакия към досегашните на румънската граница – Негру Вода, и на гръцката – Сидирокастро, посочи още Николай Павлов:

Шефът на "Булгаргаз" коментира още, че досегашните пазарни анализи на дружеството сочат, че цената на горивото ще поскъпне още веднъж от януари 2019 г., но с по-малко то последното повишени ена цената от октомври тази година с 14 на сто. Очакванията са за възможно януарско повишение на тарифите с под 5 процента, посочи той.

Павлов коментира още, че потребителите в Плевен, Бургас и Враца могат да останат без парно в началото на отоплителния сезон. Трите дружества дължат общо 15 милиона лева на "Булгаргаз“ и не са си плащали горивото от юли. Ако не се издължат, може да се наложи подаването на газ към тях да бъде спряно или договорите им да бъдат прекратени, каза той.

"Изпратени са напомнителни писма. Имат срок до 19 октомври да си погасят задълженията за юли, август и септември и да подпишат споразумения за разсрочено плащане. Те са наясно с проблема и в момента предполагам, че търсят решение. Не ми се вярва да се стига до спиране на газа, ако е технически възможно… Предприемане на съдебни действия с всички обезпечителни мерки, и като краен вариант е прекратяване на договора“, обясни газовият шеф.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес