Комбинирането на ваксините на AstraZeneca и Pfizer e безопасно и ефективно

Комбинирането на ваксините на AstraZeneca и Pfizer e безопасно и ефективно

Испанското проучване за комбиниране на различни ваксини срещу Covid-19 установи, че даването на една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хора, които вече са получили като първа доза AstraZeneca, е изключително безопасно и ефективно. Това обявиха във вторник авторите на проучването, цитирани от Ройтерс.

Така нареченото проучване Combivacs, ръководено от испанския държавен институт по здравеопазване "Карлос III", установи, че имунният отговор при хора, получили като втора инжекция ваксина на Pfizer, е между 30 и 40 пъти по-голям, отколкото в контролна група, на която е била поставена само ваксината на AstraZeneca

Сред 600-те участници в изследването на възраст под 60 години са докладвани само няколко по-сериозни странични ефекта, съобщават авторите на проучването.

Миналата седмица подобно проучване на Оксфордския университет стигна до заключението, че смесването на двете ваксини е свързано с по-чести леки и умерени странични реакции, но данните относно ефективността на тази схема все още не са оповестени. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус