Коментари: Цветанов е твърде ценен за ГЕРБ, за да бъде жертван

Коментари: Цветанов е твърде ценен за ГЕРБ, за да бъде жертван

Каква ще е съдбата на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов? Докато публиката очаква решението на партийното ръководство на ГЕРБ и лидера му Бойко Борисов, наблюдатели коментират различните варианти и калкулират какви ще са последствията за най-голямата партия.

Решенията на правния министър Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта - Ваня Колева, след поредния имотен скандал, да подадат оставки, са подсказани, коментира политологът Петър Чолаков в понеделник пред БНР.

"Според мен им е било подсказано да вземат това решение на госпожа Цачева и на госпожа Колева. Основната ми теза е, че господин Цветанов е много ценен за ГЕРБ. В момента пълното му оттегляне от ГЕРБ ще бъде доста тежък удар за самата партия. Не смятам, че ще има реално особени последици за господин Цветанов - визирам да намалее влиянието му в ГЕРБ. Не мисля, че това ще се случи, поне не на този етап".

"Тези две оставки не успокояват, според мен, обществото. Основният проблем е свързан с това дали Цветанов ще понесе някаква отговорност лично, някакви санкции, поради съмненията, които има за неговите имотни сделки. Тук е много ключово какво решение г-н Борисов ще вземе по тази тема", коментира още Чолаков.  

Според него има няколко варианта за реакция от страна на премиера: "Единият вариант е да има само порицание, само словесни санкции от страна на премиера и лидер на ГЕРБ Борисов спрямо Цветанов. За мен това ще бъде една изцяло палиативна мярка и не мисля, че ще успее да залъже общественото мнение. Другите варианти са свързани с оттегляне на Цветанов - според мен е по-коректно за това да се говори, от поста на председател на парламентарната група на ГЕРБ и поста зам.-председател на ГЕРБ. Третата възможност е (Цветанов - б.р.) да не бъде председател на изборния щаб на ГЕРБ".

Спор за властови позиции вътре в ГЕРБ

"В момента тече операция по отстраняването на Цветан Цветанов, но това няма да се окаже фатално за ГЕРБ. Преувеличена е ролята на Цветанов", коментира социологът Кънчо Стойчев пред БНР. "Цветанов е под най-голямо напрежение сега. За Борисов също има напрежение, но той със своя политически нюх заема правилната позиция", допълни Стойчев.

Според него най-малкият негатив ще е, ако бъдат отстранени всички, замесени в тази случка. Той прогнозира, че ще започне вътрешнопартийна битка и спор за властови позиции:"В спора, който не виждаме, най-вероятно е и определянето на листите за евровота. Знаем, че Цветанов, идва ли не, определя имената в листите, но този път явно това няма да е така".

ГЕРБ е партия на Бойко Борисов. Който мисли, че е на Цветанов, греши

"Партия ГЕРБ е партия на Бойко Борисов", подчерта Кънчо Стойчев и обясни, че това лесно може да бъде проверено: "Ако реши ГЕРБ да си смени устава и направят пряк избор за лидер на партията, 95 % ще гласуват за Борисов. Той е истинският лидер". По думите му, който мисли, че това е партия на Цветанов, дълбоко греши.

По повод новопридобитите апартаменти от политици от ГЕРБ на занижени цени Кънчо Стойчев коментира, че демонстрирането на благополучие е обидно за избирателите им. Той уточни, че не става дума за престъпление, защото само съдът може да се произнесе за това, но става дума за моралната страна при една такава сделка.

За разлика от Стойчев, политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" смята, че в момента вътрешната битка в ГЕРБ е за "наследството на Борисов".

„Лобитата в ГЕРБ, които най-общо могат да се сведат до две – едно попартийно, по-действащо по устав лоби и един кръг, който винаги е бил по-гъвкав, по-европейски, от известно време гледат на Борисов като на човек, който започва да слиза от сцената. Не утре, не вдругиден, но все някога. Все повече, особено край реденето на листите на ГЕРБ, проличаха вътрешните различия“, обясни Симеонов пред "Фокус".

Според него тези вътрешни различия се задълбочават до степен, че от ситуации като тази с апартаментите може да зависи как ще изглежда ГЕРБ, след като някога Борисов даде крачка назад.

"Около партията имаше фигури като Кристалина Георгиева, Симеон Дянков, Томислав Дончев, Реформаторски блок. Винаги за баланс на това Борисов е използвал фигури като г-н Цветанов, партията, понякога дори ДПС. Винаги е изглеждало, че Борисов обича да има два крака, на които да стъпва. Напоследък основният опорен крак е останал един и той се концентрира около Цветанов, който запази прозападна легитимация. Струва ми се, че сме свидетели на сюжет, в който стремежите на Цветанов биват оттласвани от вътрешни сили. Чудя се това става ли с благословията на Борисов и отговорът е може би да", каза още той.  

Как работи това за БСП?

Стойчев изрази съмнение, че БСП ще може да се възползва от напрежението в ГЕРБ: "Пряко и директно преливане към БСП е невъзможно, но занижено участие от страна на избиратели от периферията на ГЕРБ ще се отрази на изборите". Той прогнозира, че преди местните избори сериозна промяна в страната няма да има, защото за ГЕРБ и за Борисов доброто представяне на изборите за местна власт е ключово.

Според Първан Симеонов пък т.нар. "апартамент гейт" е "голям подарък от синята опозиция за червената". По думите му до момента десните извънпарламентарни партии не успяват да превърнат скандала в позитив за себе си, защото "разговорът за проблемите се води по оста ГЕРБ срещу ГЕРБ или срещу БСП, а сините не се спрягат". 

„Това е шансът на БСП да остави ГЕРБ „да се пържи в собствения си сос“ – левицата не го умее много добре, а трябва – казвам това като политически анализатор, а не като съветник. Нека оставят ГЕРБ да си консумира грешката, защото ако БСП започне да удря моментално, то мнозина ще си кажат – „Ето, левицата пак напада ГЕРБ“, каза той.

Симеонов обаче смята, че БСП също са в много уязвима позиция в момента, защото вероятно подобна информация може да се извади и за техни хора. Той прогнозира, че ГЕРБ ще "постъпи както обикновено" – ще укори опозицията в същото, в което биват обвинени управляващите в момента.  

Напрежението между лобитата на Цветанов и Дончев

"Ако днешните сигнали за напрежение между лобитата на Цветан Цветанов и Томислав Дончев продължат и се валидизират в следващите дни, това ще изиграе изключително негативна роля за ГЕРБ", коментира пред БНР проф. Антоанета Христова от БАН. По думите ѝ единството на една политическа партия гарантира доброто представяне на избори, но когато има вътрешни конфликти, не знаем какво ще се случи в деня на избори.

Борисов не би се лишил от Цветанов

Цветанов носи вътрешнопартийни позитиви за ГЕРБ - познава структурите и хората в партията и поради това е важен в логистиката на предизборната кампания, каза още Христова и прогнозира, че "един лидер (Бойко Борисов - бел.ред.) не би се лишил от такъв организатор, който е и доказано лоялен на партията".

Христова допълни, че т. нар. "апартамент гейт" е репутационен проблем, който е свързан с нарушена морална норма, това означава, че трябва да има санкция за Цветанов, която би могла да бъде отнемането на председателския му пост на парламентарната група на ГЕРБ.

По думите на Първан Симеонов пък досега ГЕРБ винаги са успявали да се справят в такива тежки ситуации, защото "разполагат с много хора, ангажирани в администрацията". "Те ще останат лоялни на управляващата партия, но въпросът е някой да им покаже на кого персонално да останат лоялни и в кой е силата – Бойко Борисов или Цветан Цветанов", каза още Симеонов.

Частично оттегляне и запазване на властовите функции

"Има скандална сделка, общественото очакване е за оставки. Ключови фактори от ГЕРБ също казаха, че скандалът ще се развихря – визирам вицепремиера Томислав Дончев”, коментира политологът и университетски преподавател доц. Иво Инджов пред Нова телевизия. Той прогнозира, че ще Цветанов ще се оттегли "частично" след скандала – от парламентарните му функции. "Той ще има властови ресурс, дори и да не изпълнява тези функции", заяви Инджов.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията също прогнозира, че може да се стигне до това Цветанов да подаде оставка от "някои постове, които заема". "Борисов би жертвал с лекота всеки друг. Но Цветанов е изключителен фактор в ГЕРБ, за 15 години той е изгубил едни избори. Другият проблем е, че той действително е много ключов фактор в парламента. Не знам колко дълго би устояла тази коалиция без него. Най-крайният вариант е пълна оставка. Но мисля, че ще се случи нещо междинно", каза той.

Според политолога доц. Румяна Коларова, бивш секретар по връзките с гражданското общество на президента Росен Плевнелиев (2012-2017), скандалът с апартаментите не е първият път, при който "чрез имотни сделки се отстрелва политик".

"След като БСП обяви, че очаква и изисква оттеглянето на Цветан Цветанов, това не може да стане като изпреварващ факт, като свободна воля, а със сигурност ще бъде тълкувано като огъване на ГЕРБ. От публична гледна точка това е един избор, който политикът прави и носи отговорност", обясни Коларова.

Тя смята, че премиерът трябва да "направи каквото може в рамките на кабинета", за да не се стига до друг подобен скандал и в бъдеще: "Всички, които имат аналогични имотни сделки, в момента треперят в сянката. Това е толкова порочна практика".

Споделяне

Още по темата

Още от България