Коментарите за ББР: Разкритията са скандални, това е банка на олигарсите

Антон Кутев, сн. БГНЕС

Инициативата на икономическия министър Кирил Петков да осветли злоупотребите с раздаването на едри държавни кредити срещна одобрение от различни посоки.

Антон Кутев: Разкритите практики са скандални

"Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес", коментира говорителят на служебния кабинет социалистът Антон Кутев пред Нова телевизия.

Преди ден служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи, че започва пълна ревизия на държавната Българска банка за развитие (ББР) след раздадени близо 1 млрд лева кредити на 8 частни компании. Над 500 млн. лв. от тях са получени от 4 фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Останалите четири компании, получили големи кредити, също не са случайни.

"Факт е обаче, че само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем дотук. Дали проверката ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица", добави Кутев.

Корнелия Нинова: От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите

БСП първа сигнализира от години за неправомерните процеси в Българската банка за развитие, припомни в понеделник лидерът на партията Корнелия Нинова от БСП. Действително миналото лято левицата многократно заяви, че ББР се е превърнала в банка на олигарсите.

Нинова припомни свое изказване от миналата година, в което предлага конкретни мерки за подкрепа на малкия и среден бизнес от страна на банката. "Когато беше трудно само ние се борехме срещу този модел, докато сегашните "нови" правеха угоднически интервюта или заемаха държавни служби", заяви в понеделник Корнелия Нинова.

Владислав Панев, "Демократична България" ("Зелено движение"): Скептик съм за съществуването на подобни структури

"Това, че ББР е превърната в огромна схема на властта, е ясно от години и не мълчим по темата. Страхотно е, че министър (макар и служебен) Кирил Петков също вече говори. Надявам се, че няма да спре дотук. Защото прозрачността, осветяването на схемите, премахването им са важно условие за просперитет на България. За еднакви условия за развитие на бизнеса, така че да печелят най-добрите, а не най-големите връзкари", коментира и съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев.

Формацията многократно през годините настояваше за прекратяване на схемите през ББР и оставка на ръководствата на финансовата институция.

Панев коментира в детайли и най-големия кредит в историята на ББР - този за фирмата "Роудуей кънстракшън", която дължи близо 150 млн. лева. С тези пари според финансиста е закупено дружеството "Пътстройинженеринг" АД. "Тези 150 млн лева се плащат на предишния собственик на тази компания - "Био майнинг" на Румен Гайтански Вълка. Същата "Био майнинг" строи по думите на държавните органи незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне)", посочи Панев.

Според него кредитът е изгоден не заради лихвата от минимум 3.75%, а защото вноската по главницата за 2020 година е едва 170 хиляди лева. Малко над 0.1% от общия размер. "Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларя", смята Владислав Панев.

"Надявам се новото ръководство на ББР и на Министерството на икономиката да изясни обстоятелствата. Винаги съм изразявал скептицизъм за съществуването на тази банка. Защото рано или късно такива структури биват овладявани за съмнителни цели", твърди още съпредседателят на "Демократична България".

Георги Кадиев: Трябва да има таван на държавните кредити

Финансистът Георги Кадиев коментира пред БНР, че съгласно Закона за кредитните институции нито една банка не може да предоставя повече от 20% от капитала си на едно лице или на свързани лица. "Подозирам, че тези фирми, свързани с Пеевски, са получили повече от 20% от общия кредитен портфейл", каза Кадиев.

По думите му фактът, че Стамен Янев, който беше назначен от министър Кирил Петков за директор на агенцията за инвестиции, е бил председател на надзорния съвет на ББР (органът, допуснал неспазването на устава на ББР). Именно затова според Кадиев Янев е трябвало също да бъде сменен, а не назначен за директор на агенция.

"ББР е играчка на властта, тя е ресурс за финансиране, портмоне на приближени на властта. Едното име излезе - Пеевски. Освен ББР има и други играчки на властта - "Държавната консолидационна компания", Холдинг "ВиК", "Автомагистрали". Това са дружества с огромен ресурс, който се разпределя непрозрачно и обикновено стига в чекмеджетата и джобовете на управляващите", каза още бившият зам.-министър на финансите.

Кадиев подчерта, че в ББР може бързо да започне промяна, като се смени надзорният съвет и след това се сложи таван на кредитите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?