"Комерсант": "Газпром" не се вписа в пазара

"Комерсант": "Газпром" не се вписа в пазара

Цените на "Газпром" по дългосрочните договори за доставка все още са два пъти по-нисоки от борсовите котировки в Европейския съюз, пише в сряда реският вестник "Комерсант". Той цитира данни на митниците и на самата газова компания, които показват, че през първата половина на годината това е довело до падане на износа на "Газпром" с между 36 и 50 %. Освен това според експертите това ще попречи на концерна тази година да достигне 90 % от нивото на продажбите през 2008-ма, каквито са предварителните му планове.

Причината за всичко това според цитирани от изданието анализатори е липсата на практика за борсови доставки на "Газпром" за ЕС.

"Комерсант" цитира данни на специализирания всекидневник European Gas Markets, който съпоставя борсовите котировки и дългосрочните контракти на "Газпром". На 24 август, например, цената на газа на търговската площадка Zeebrugge в Белгия при доставка на следващия ден е била 123 долара за хиляда кубически метра, а при доставка след месец – 134 долара. В същото време "Газпром експорт" продава газ на измервателна станция на полско-германската граница два пъти по-скъпо – за 264 долара за хиляда кубически метра.

Преди време вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев обясни, че тази година компанията планира да постигна 90 на сто от експортните продажби за миналата за сметка на два показателя: изравняване на цените в дългосрочните договори с борсовите цени, както и чрез прилагане на принципа take-or-pay (вземи или плащай).

"Комерсант" цитира директора на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин, според когото търсенето на предлаганото от "Газпром" гориво няма да нарастне до планираното ниво и експортът за ЕС и Турция ще се колебае между 125 и 140 милиарда кубически метра годишно (80-87 % от нивото през 2008 г.) не само през тази, но и в близките 4-5 години. Причината по думите на експерта е, че предлагането на много по-евтин газ е прекалено голямо – главно заради увеличените доставки на втечнен природен газ в ЕС.

"Всичко това упражнява силен натиск върху газовите пазари в Европа и Азия. Борсовите цени се откъсват от петролните котировки и се движат в противоположна посока", казва експертът.

Максим Мошков от UBS казва за "Комерсант", че средните цени на "Газпром" в ЕС са високи: 390 долара за хиляда кубически метра през първото тримесечие, 288 – през второто и 213 долара през третото. Прогнозата за четвъртото тримесечие е за 226 долара.

Според вестника едва ли "Газпром" е в състояние да продава изгодно на борсовите пазари, тъй като реагира прекалено бавно.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?