"Комерсант": Излизането на Катар от ОПЕК е удар по Саудитска Арабия

"Комерсант": Излизането на Катар от ОПЕК е удар по Саудитска Арабия

Изявлението на Катар, че излиза от ОПЕК, направено преди среща на организацията във Виена, дестабилизира още повече обстановката около преговорите, бездруго напрегната заради спада в цените на петрола, пише във вторник руският вестник "Комерсант".

Катар ще напусне ОПЕК догодина, заяви вчера новият министър по въпросите на енергетиката Саад бин Шарида ал Кааби. Решението ще влезе в сила от януари 2019 година.

Официалната версия обяснява тази стъпка с преориентиране на страната от производство на петрол към газ, но експертите са убедени, че действията на Доха имат политически подтекст, напомня вестникът "сериозния конфликт" между Катар и съседните страни от година и половина насам.

Добивът на петрол в Катар не е голям, но демаршът на страната може да разклати позициите на Саудитска Арабия, а рязкото засилване на газопроизводството - да изостри конкуренцията с Русия на енергийния пазар, посочва "Комерсант".

Доха е уверена в силите си и демонстрира, че е независима от своите съседи, включително от Рияд, смятат експерти на изданието. Според тях Катар вече се е научил да преодолява икономическите последици от наложената му блокада, включително с подкрепата на САЩ, които имат в Катар военна база, най-голямата в региона, както и чрез запазените връзки с европейските столици, Русия и регионалните играчи.

"Това едва ли би станало, ако я нямаше кризата между Рияд и Доха", изтъква руската ориенталистка Елена Мелкумян. "Това на първо място е удар по Саудитска Арабия", смята и Дмитрий Фроловски, експерт по Катар.

"Доха разполага с няколко варианта за действия срещу Рияд. Първо, да наеме лобисти във Вашингтон и да смазва саудитците именно там, второ - да активизира подкрепата си за хусите в Йемен, и трето - да отслабва позициите на Саудитска Арабия в различни инстанции и международни структури, както направи сега", обяснява наблюдателят.

Според него сега е най-удобното време, за да бъдат разклащани позициите на Рияд, с оглед негативния фон - убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и съществуващите "доста на брой политически противоречия в региона".

"Не всички са доволни от споразуменията за петрола между Саудитска Арабия и Русия. Катар показа, че никой не е длъжен да се движи в руслото на решенията на Москва и Рияд", добавя Фроловски.

И наистина изявлението на Катар прозвуча веднага след поредната демонстрация на руско-саудитските връзки - на 1 декември президентът на федерацията Владимир Путин заяви след разговори с престолонаследника Мохамед бин Салман, че страните са постигнали споразумение да намалят добива на петрол. Все още се преговаря само за количествата, допълва "Комерсант".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?