"Комерсант": Помирението между Индия и Китай ще ускори завоя на Русия към Азия

"Комерсант": Помирението между Индия и Китай ще ускори завоя на Русия към Азия

Помирението между Индия и Китай ще ускори завоя на Русия към Азия, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Премиерът на Индия Нарендра Моди заминава на обиколка в Азия; основна фаза ще бъде посещението в Китай за преговори с президента Си Цзинпин. Моди се кани да постигне пробив в отношенията с Китай, затруднени от териториални спорове.

Ако това стане, ще бъде премахната главната пречка за икономическата интеграция в Евразия. Това ще снабди Москва с нови аргументи в полза на идеята за триъгълник Русия-Китай-Индия, твърди вестникът.

Изданието припомня, че преди да дойде на власт, Моди обеща да бъде максимално неотстъпчив в териториалния спор с КНР. В Азия очакваха нова война на нерви с балансиране на ръба на въоръжения конфликт по т. нар. контролна линия с дължина 4000 км, прокарана вместо официална граница между двете страни след войната от 1962 г., завършила с поражение за Индия.

Сега обаче външното министерство в Делхи предвижда Моди да обсъди в Китай и политически, и икономически въпроси – търговия, инвестиции, сътрудничество по инфраструктурни проекти.

Според независимия аналитик от Хонконг Брайън Янг, предстои да бъдат подписани поне 20 спогодби за милиарди долари. Освен това, Индия може да участва в китайските проекти, известни като "Великия път на коприната" и "Великия морски път", за които Пекин е предвидил 40 милиарда долара.

В навечерието на визитата си в Китай Моди разговаря по телефона с Владимир Путин и потвърди своето участие в срещите на ШОС и БРИКС в Уфа - столицата на руски Башкортостан.

Два месеца преди тези форуми сближаването между двете водещи икономики от Азия придава нов смисъл на инициативите на Москва за преустройство на глобалната икономика и на световната финансова система, също и на системата за сигурност, по които ще се дискутира на форумите в Уфа, смята Брайън Янг.

Един екзотичен доскоро термин - "глобалният Изток", пред очите ни се изпълва с конкретно съдържание, което е в интерес и на Делхи, и на Пекин, и на Москва. Към ново равнище в интеграцията се стремят и други държави от Азиатско-Тихоокеанския регион. Неслучайно след визитата си в Китай индийският премиер ще посети Монголия и Южна Корея, коментира руският външнополитически експерт Глеб Ивашенцов, припомняйки също посещението на Си Цзинпин в Москва тези дни.

Според него, това са брънки от една и също верига, добавя "Независимая газета".

Споделяне

Още от Свят