"Комерсант": При пожара на руска атомна подводница е имало ядрени оръжия

"Комерсант": При пожара на руска атомна подводница е имало ядрени оръжия

Пожарът на руската атомна подводница край Мурманск в края на миналата година на практика е изправил Русия в продължение на едно денонощие на ръба на най-голямата техническа авария от Чернобил насам, пише в понеделник руският вестник "Комерсант власт".

В статията се посочва, че на стратегическия ракетоносец К-84 "Екатеринбург" е имало ракети с ядрени бойни глави, торпеда и два атомни реактора, а усилията на противопожарните служби не са давали резултат в продължение на часове.

Специалисти и коментатори веднага започнали да опровергават слуховете за наличие на ракети и торпеда в подводницата, закотвена на ремонтен док. Според тях когато боен плавателен съд е на док, от него се свалят конвенционалните и ядрените боеприпаси, припомня "Комерсант власт".

Вестникът обаче подчертава, че има основания да смята, че в момента на пожара боеприпасите не са били свалени от "Екатеринбург". Според "Комерсант власт" в подводницата при избухването на пожара на 29 декември 2011 г. е имало: до 16 междуконтинентални ракети Р-29РМУ2 "Синева" (всяка с по четири бойни глави), неуточнен брой електрически торпеда и ракетни торпеда (някои може би също с ядрени бойни глави) и може би мини.

Двата реактора ВМ-4СГ на подводницата с топлинна мощност по 90 мегаватчаса били изключени в момента на пожара, но това не е намалило наличието на радиоактивни вещества в тях, посочва вестникът.

Най-силните пламъци са бушували близо до торпедата, само на 40 метра от ракетните шахти и на 100 метра от ядрените реактори. При евентуална експлозия на торпедата, всяко с мощност 300 кг тротилов еквивалент, би могло да се стигне до експлозия на ракетите в средния отсек и на двата реактора, твърди руският вестник.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?