"Комерсант": Путин все още няма реален конкурент на руския политически хоризонт

Около 64 процента от руснаците искат Владимир Путин да бъде преизбран за президент на изборите, които трябва да се състоят догодина, а 22 процента биха желали той да бъде сменен от друг на този пост, пише московският вестник "Комерсант", цитирайки проучване на социологическия "Левада център".
 
14 на сто от запитаните са се затруднили как да отговорят.
 
При висока избирателна активност действащият държавен глава би получил 48 на сто от гласовете, ако изборите бяха сега в неделя. Другите двама вероятни претенденти - лидерите на комунистическата партия Генадий Зюганов и на либералдемократите - Владимир Жириновски, биха получили по 3 процента.
 
По 1 процент биха получили министърът на отбраната Сергей Шойгу и опозиционният блогър и лидер на нерегистрираната Партия на прогреса Алексей Навални. 
 
Всеки пети руснак (19 процента) още не е решил за кого ще гласува, други 10 процента не са решили дали изобщо ще гласуват, а още 13 процента са сигурни, че няма да гласуват. 
 
Коментирайки резултатите от проучването, "Комерсант" стига до извода, че руските граждани все още не виждат реален конкурент на Путин сред руските политици. Близо половината (42 процента) от тях обаче не са уверени дали ще гласуват на изборите догодина и засега не знаят за кого ще гласуват. Вестникът припомня, че през април 2015 г., т.е. преди 2 години, процентът на неопределилите се бе само 25, съобщи БТА. 
 
Може би на това основание в опозиционните кръгове смятат, че след една година недоволните руснаци ще станат толкова много, че безалтернативни избори ще бъдат невъзможни. Но освен недоволни граждани трябва да се появи и политик, в когото те да виждат президент. Експертите обаче смятат, че това засега е невъзможно.
 
Някои политици и експерти предупреждават, че макар на пръв поглед всичко да изглежда стабилно и непоклатимо, върви процес на политическа радикализация.
 
"Обстановката се мени стремглаво - както външнополитическата, така и вътрешнополитическата, и затова ние трябва да използваме предстоящата година, за да представим на обществото реална алтернатива на действащата власт", казва пред вестника Николай Рибаков - заместник-председател на "Яблоко" - една от опозиционните деснолиберални партии.
Споделяне

Още от Свят