"Комерсант": Разбилият се на Коледа Ту-154 е бил приводнен в Черно море

"Комерсант": Разбилият се на Коледа Ту-154 е бил приводнен в Черно море

Разбилият се на 25 декември м.г. руски самолет Ту-154 не е паднал, а бил приводнен в Черно море от командира на полета Роман Волков, пише сайтът "Комерсант", позовавайки се на източници, запознати с техническата част на разследването на инцидента.

В момента разследващите катастрофата, при която загинаха 93-ма души, включително и членовете на военния ансамбъл "Александров", проучват медицинската документация на загиналия пилот и резултатите от проведените му психологически тестове, разпитват инструктори на командира на полета, изясняват правилно ли е била организирана почивката на екипажа и други.

При разследването на самолетната катастрофа Междуведомствената комисия в авиационния комитет на Русия е направила 3D-модел на полета на Ту-154, като са използвани данните от черните кутии на машината.

Разследващите установили, че в първите минути на полета самолетът е набирал височина по график, когато внезапно командирът го е насочил в режим за кацане. До удара във водата, машината се е снижавала контролирано, под управлението на пилота, пише "Комерсант".

Разследващите не изключват като вариант и дезориентация на командира на полета да е причина за катастрофата. Подобни случаи не са рядкост, когато се лети нощем над водно пространство, какъвто е случаят с Ту-154. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?