"Комерсант": Руският Конституционен съд нанесе удар по репутацията на Русия

"Комерсант": Руският Конституционен съд нанесе удар по репутацията на Русия

Официалният отказ на Русия да изпълни постановление на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е "удар по репутацията на страната и нейния инвестиционен климат", заявяват експерти, чието мнение помества "Комерсант".

Руският Конституционен съд (КС) отхвърли решение на ЕСПЧ да се платят близо 2 милиарда евро (2,13 милиарда долара) обезщетения на бивши акционери на някогашния петролен гигант ЮКОС. Според конституционните съдии решението на ЕСПЧ е в разрез с конституцията на Русия и Москва има право да не го изпълни. През 2015 година президентът Владимир Путин подписа закон, който дава възможност на страната да отхвърля решения на международни съдилища.

Според представители на ЮКОС руският КС "подкопава демократичните институции". С решението му не се съгласиха и двама от съдиите - Владимир Ярославцев и Константин Арановски; чакат се техните особени мнения, уточнява "Комерсант".

Решението на КС по "делото ЮКОС" за пореден път демонстрира мястото на съда в днешната конфигурация на политическата система в Русия, отбелязва пред "РБК" Павел Чиков от президентския Съвет по правата на човека. Той обаче не прогнозира особени последици за руската съдебна система.

"Тя, условно казано, е в толкова плачевно състояние от гледище на репутация, споделяне на някакви ценности, прилагане на правните принципи и някаква независимост от властите - това изобщо го няма", подчертава правозащитникът.

Според бившия федерален съдия Сергей Пашин след това решение на КС Русия теоретично може да бъде изключена от Съвета на Европа; на практика обаче това едва ли ще стане, допълва "РБК".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?