"Комерсант": Само България е готова да прости на "Газпром"

Макар Полша, Естония и Литва да са против споразумение с монополиста, ЕК по-скоро е склонна на компромис, посочва руското издание

"Комерсант": Само България е готова да прости на "Газпром"

В последния ден на изтичащият срок за подаване на становища в Еврокомисията по антимонополната оферта на "Газпром" от засегнатите от търговската ѝ политика, само България подкрепя приключването на разследването срещу руския монополист за злоупотреби, докато Полша, Естония и вероятно Литва са против мирния изход и искат санкции. Това коментира руското издание "Комерсант" в четвъртък, в стятия озаглавена "Само България е готова за прости на "Газпром". 

"Комерсант" припомня, че на 4 май приключва събирането на становища от потърпевшите от пазарното поведение на "Газпром" държави  за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. Изданието припомня и позицията на българското правителство и очертаните от него рискове при смяна на входната точка и за искането за тръба по дъното на Черно море, изрично посочвайки,че в момента Русия не предвижда такава, както и за допуска на европейски оператори до българския газов пазар, без реципрочна възможност.
 
"Засега България, независимо от своите възражения, е единствената страна – участник в разследването, която подкрепя предложението на "Газпром". Естонското правителство на 27 март предложи на ЕК да санкционира "Газпром", тъй като поетите от концерна ангажименти не са пропорционални на размера на нарушението, пише в писмото до ЕК на правосъдния министър на страната Урмас Рейнсал. В документа се посочва, че ангажиментите на "Газпром" са временни и не осигуряват дългосрочно приемливи цени на газа за потребителите. Все пак, ако ЕК смята, че те са достатъчни, Естония предложи да ги допълни с предложения, които да не допускат злоупотреби в бъдеще", пише "Комерсант".

Изданието цитира свои източници, според които негативен отзив на предложенията на "Газпром" дава и Полша, която всъщност инициира антимонополното разследване, започнало през 2012 г. Тази страна вече блокира чрез съда решението на ЕК за предоставяне на пълен достъп на "Газпром" до германския газопровод ОПАЛ, който е вход за тръбата "Северен поток" от Русия по дъното на Балтийско море, продължава "Комерсант".

На базата на коментари от източници от Брюксел изданието допуска, че и реакцията на Литва ще е отрицателна. Те обаче допълват, че Еврокомисията иска напълно да отдели разследването от политиката и да го приключи възможно най-скоро. "Очевидно ще се разгледат само разумните предложения", цитира то свой събеседник от Брюксел. Според друг, вероятно ЕК ще поиска от "Газпром" да промени ангажиментите си", пише още "Комерсант".

Представител на Европейската комисия обаче каза, че към момента ЕК не може да прогнозира окончателното решение, което ще бъде взето, нито срока, в който това ще стане.

От Брюксел заявиха още, че нямат практика да обявяват поименно кой е изпратил становище до тях.

Позициите на Унгария, Чехия, Латвия и Словакия не са коментирани от "Комерсант".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес