Бившите акционери на национализираната руска петролна компания събират парите си, запорират руски сметки и имоти на Запад

"Комерсант": Юкос броди из Европа

Москва заплашва с ответни мерки

"Комерсант": Юкос броди из Европа

Бившите собственици на руската петролна компания Юкос започнаха да си събират парите от Руската федерация, пише руският вестник "Комерсант" в петък под заглавие "Юкос броди из Европа".

Акционерите на петролния гигант, оценяван някога на 40 милиарда долара, но раздробен и национализиран преди десетилетие, "подеха кампания, за да си получат от Русия близо 50-те милиарда долара, присъдени преди година в Хага. Съдебни пристави от Белгия и Франция вече запорират сметки и ревизират имоти на Русия и контролирани от Москва структури в тези страни. Идва ред на Великобритания и на САЩ", пише вестникът.

Замразяването на руски авоари във Франция и Белгия беше осъществено в последните седмици в изпълнение на решението на постоянния арбитражен съд в Хага, който през юли 2014 г. осъди руската държава да плати обезщетение от 50 милиарда долара (37 млрд. евро) на акционерите на ЮКОС. Съдът призна руската държава за виновна в унищожаването по политически причини на компанията, която тогава беше собственост на олигарха и противник на Кремъл Михаил Ходорковски. Сега Ходорковски приветства в Туитър действията френските и белгийските власти.

"Комерсант" помества коментар на германския бизнесмен Франц Зеделмайер, натрупал опит след подобен иск - той от години настоява за запор на руски държавни имоти в чужбина заради отказ на Русия да му изплати присъдено през 1998 г. обезщетение от 2,35 милиона долара за "съсипан бизнес и иззето имущество" в Санкт Петербург. Според Зеделмайер, в случая с Юкос процедурата от запориране до търг може да трае 8 до 10 години.

"На мястото на руските власти щях сериозно да помисля дали все пак да изпълня решението на съда в Хага. Инак процесът ще се проточи с години и през цялото време имотите ще останат под запор, което може съществено да затрудни дейността на руските държавни компании в чужбина", предупреждава бизнесменът.

Стойността на имотите може според него и многократно да надхвърля 50-те милиарда долара. "Тук ограничения няма. Както казват у нас в Германия, руските власти се изложиха", казва Зеделмайер.

"Москва заплашва Белгия с ответни запори" е заглавието на статия в "Независимая газета". Юрисконсултът Андрей Зеленин твърди, че Русия не може да действа произволно: "За ответни мерки са необходими солидни основания". За запор са необходими съдебни решения, посочва друг юрист - Александър Арутюнов. Ако Русия се опита да запорира имущество в чужбина по извънсъдебен ред, последиците може да са твърде сериозни, предупреждава той.

За руските частни и държавни сметки и собственост няма да има проблеми. Само една малка част - държавна, но използвана с търговска цел, може да стане предмет на спор, който ще се точи най-вероятно години наред, прогнозира във "Ведомости" Дмитрий Гололобов, оглавявал правния департамент в Юкос, а днес професор в Уестминстърския университет. "Никоя западна страна не би дръзнала да запорира частна собственост и собственост с държавен имунитет. Колкото до "Газпром" и "Роснефт", запорите едва ли ще ги засегнат, те едва ли ще бъдат атакувани", смята експертът.

Засега няма нищо запорирано, нищо не се продава и не е ясно какви съществени щети очакват Русия. Властта обаче получи ясен сигнал, че това заслужава внимание, че подобни процеси може да започнат в САЩ, Великобритания и други европейски страни, чиито власти са били сезирани от бивши акционери на Юкос, казва Гололобов.

Според него руският президент Владимир Путин ще свика "съвещание, където ще се решава как да реагират. Може да реагират, както на санкциите, и да тръгнат на съд. Или да реагират рязко - с пиар кампания" срещу ищците - "и първото, и второто имат минуси", добавя юристът.

"При всяко положение това си е сигнал за руското ръководство, изправено да отговаря", коментира в "Новие известия" икономистът Сергей Жаворонков "смайващото" според него поведение на властите в Москва. "Те участваха във всички съдебни процеси около Юкос, а сега, щом ги изгубиха, отказват да изпълнят присъдата. От правно гледище това е нонсенс", обяснява той.

Отговорът на москва

Русия заплаши в петък с ответни мерки всяка страна, дръзнала да посегне на авоарите ѝ в чужбина.

"Онези, които се осмелят да направят това, трябва да знаят, че ще има ответни мерки", предупреди руският заместник външен министър Василий Небензя.

Малко по-късно външният министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще вземе реципрочни мерки на предприетите в западните страни, подчертавайки, че това е единственият начин за Москва да действа на международната сцена.

Засегнатите от белгийските и френските мерки руски компании и други юридически лица възнамеряват да поискат от руското правосъдие да замрази авоарите на чужди компании, в които е акционер държавата (белгийската и френската), уточни той.

Лавров нарече замразяването на руски авоари в чужбина "незаконно" и допусна възможността то да е осъществено умишлено по време на започналия вчера в Санкт

Споделяне

Още по темата

Още от Свят