Комик напусна Русия, опасявайки се от преследване

Изгряващата звезда на руската комедийна сцена Александър Долгополов

Изгряващата звезда на руската комедийна сцена Александър Долгополов напусна Русия заради опасения от полицейска проверка, предаде Франс прес.

След един от спектаклите му, излъчен в Ютюб, двадесет и пет годишният Долгополов е бил уведомен от полицията, че срещу него се води проверка. Долгополов ще остане в чужбина, докато ситуацията се изясни, заяви адвокатът му Леонид Соловьов, който уточни, че не знае конкретният мотив за задействаната срещу клиента му процедура. Ясно е, че вниманието на полицията е било привлечено от спектакъла на комика, каза Соловьов.

Според руски медии властите са предприели действия срещу Долгополов след сигнал на жител от региона на Москва, че комикът е оскърбил религиозните чувства на вярващите. Адвокатът му обаче каза, че не знае за такъв сигнал. Местната полиция потвърди пред Франс прес, че е получила сигнал за оскърбяване на религиозни чувства, но не потвърди дали става дума за Долгополов.

В спектакъла, заради който се предполага, че Долгополов е попаднал в полезрението на органите на властта, комикът се шегува с рядко срещаното в Русия име Богдан ("дар от Бога"). Пред развеселената публика Долгополов казва също, че е щяло да бъде по-добре, ако Исус Христос се е казвал Богдан.

В изпълнението на Долгополов има и политически шеги. Една от тях е, че населението на Русия се дели на две части: "Едни, които знаят да пишат, четат и правят логически изводи, и други, които подкрепят Владимир Путин". "Ако Путин заповяда на всички руснаци да скочат в лава, какво ще кажат те? - Господи, какъв кошмар, къде ще намерим лава?", гласи друга шега на Долгополов.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?