Комикът Зеленски излиза на балотаж срещу Порошенко за президент на Украйна

Голяма част от хората в контролираните от сепаратистите източни райони на Украйна не са гласували

Комикът Зеленски излиза на балотаж срещу Порошенко за президент на Украйна

Комикът Володимир Зеленски води на президентските избори в Украйна с 29.66 процента, а действащият президент Петро Порошенко получава 16.83 на сто. На трето място се класира бившата министър-председателка Юлия Тимошенко с 13.75 процента от гласовете. Това са официални данни на ЦИК, при преброени около 10% от подадените бюлетини.

Така се очертава почти сигурен балотаж между Зеленски и Порошенко.

Избирателната активност на президентските избори в неделя е била 63.48 процента при обработени данни от 198 окръжни комисии от общо 199, предаде агенция ТАСС.

Председателката на ЦИК Татяна Слипачук съобщи, че първият тур на изборите е преминал без системни нарушения.

"Избирателите свободно изразиха волята си", каза тя, съобщавайки първите резултати от президентските избори.

Председателката на ЦИК Татяна Слипачук съобщи, че над девет милиона украинци не са участвали в гласуването. Съгласно представените от нея данни, цитирани от украинското издание "Кореспондент", от 26.77 милиона избиратели, включени в списъците, бюлетини са получили малко под 17.59 милиона.

От избирателния процес е била изключена територията на Донбас, където според различни оценки между два и четири милиона души биха могли да подкрепят кандидати на опозицията.

Заради особености на вътрешното законодателство не са могли да гласуват и между един и три милиона украинци от вътрешноразселените лица, които нямат постоянен адрес.

Съгласно промени във вътрешния регламент ЦИК премахна всички избирателни секции в Русия, с което от гласуване бяха изключени още около три милиона украинци.

Голяма част от гласоподавателите в контролираните от сепаратистите източни райони на Украйна и в Крим вероятно не са участвали в гласуването, защото трябваше да преминат специален процес по регистрация в контролирана от Украйна територия, отбелязва Ройтерс.

Но жители на полуостров Крим, запазили украинските си паспорти след руската анексия преди пет години, преминаха на континента, откъдето автобуси ги откараха до най-близката избирателна секция, съобщава Ройтерс.

Според "външния министър" на т.нар. "Луганска народна република" Владислав Дейнего жителите на "Луганска народна република" не са проявили желание активно да участват в президентските избори.

Ройтерс съобщава, че дълги опашки за гласуване са се оформили в съседна Полша, където са се преместили между един и два милиона украинци в търсене на работа и по-високи заплати.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?