Комикът Зеленский води срещу Порошенко след първия тур на президентския вот в Украйна

снимка: "Квартал 95"

Популярен телевизионен комик без никакъв политически опит спечели най-много гласове на първия тур от президентските избори в Украйна тази неделя. Володимир Зеленский получи 30% от гласовете, а настоящият президент Петро Порошенко – 17.8%, по данни от екзитпол, обявени след края на вота. Кой ще е новият президент на Украйна ще се решиш на балотажа през април.

Бившата министър-председателка Юлия Тимошенко получава 14 на сто от гласовете.

"Днес започва нов живот, без корупция", заяви 41-годишният Зеленский в Киев.

В надпреварата участваха 39 кандидати. Районите в Украйна, контролирани от проруските сепаратисти, бойкотират изборите, които бяха следени от над 2 хил. наблюдатели от различни международни организации и чужди държави.

Петро Порошенко заяви, че изборите са били свободни и отговарят на международните стандарти.

Украинският президент разполага със сериозни правомощия в областта на сигурността, отбраната и външната политика на страната, чиято система се определя като полупрезидентска република, отбелязва Би Би Си.

Интригата в първия тур на изборите остана до последния момент. Според последните социологически данни преди вота, над 20% от избирателите не бяха решили за кого да гласуват. Зеленский заемаше първото място в повечето допитвания, но не беше ясно кой кандидат ще е втори – Порошенко или Тимошенко.

Вторият тур на изборите ще е на 21 април, а победителят ще встъпи в длъжност на 3 юни.

41-годишният Зеленский е популярен комедиен актьор, известен от телевизионно шоу, в което играе ролята на президент, който е "слуга на народа" и се бори срещу корупцията. Той се харесва на хората най-вече заради това, че се обяви срещу всички политици.

Залогът от изхода на изборите обаче е сериозен, защото става дума за лидерството на страна, която е фронтова линия между Русия и Запада след мощните протести на Майдана през 2014 г., изхвърлили от властта прокремълския президент Янукович и последвалото анексиране на Крим от Русия.

Инвеститорите също наблюдават с внимание изхода от изборите, тъй като е важно дали Украйна ще продължи реформите, изисквани от МВФ и спасителната му програма за страната.

Мисията на Порошенко е да интегрира Украйна в ЕС и НАТО, докато укрепва военната сила на страната в продължаващия конфликт с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Зашеметяващата подкрепа за комика Зеленский се обяснява с това, че едва 9 на сто от украинците имат доверие в правителството си, според данни на "Галъп" от месец март.

Освен разочарованието от корупцията и от политиците, успехът на Зеленский се дължи и на забавната му предизборна кампания, изпълнена със скечове, смешки, песни и танци, които привлякоха огромен интерес в социалните медии.

"Той олицетворява представата за "нови лица" в политиката и може да привлече на своя страна млади и прореформаторски настроени хора", коментират анализатори, цитирани от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят