Комисар Кристалина Георгиева се гордее с българските пожарникари

Комисар Кристалина Георгиева се гордее с българските пожарникари
Аз се гордея много с това, че съм комисарят, който ви представлява пред Европа, заяви в неделя евкомосисарят Кристалина Георгиева пред български пожарникари, участвали в гасенето на пожари край Москва това лято. Още повече се гордея с това, че българите са изключително професионални, каза още Георгиева.

В срещата участва и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който също поздрави българските пожарникари за героизма и професионализма при изпълнението на мисията им в Русия и обеща, че обновяването на базата за борба с пожари ще се превърне в трайна тенденция.

Ръководителят на 95-те български пожарникари, които участваха в гасенето на пожари в Подмосковието миналия месец, заяви, че за пръв път е усетил силната подкрепа на държавата при изпълнение на тази мисия, в лицето на премиера Бойко Борисов (също пожарникар по професия – бел. ред.), също така на МВР и МВнР.

Главен инспектор Валентин Ангелов запозна гостите с работата на пожарникарите в Русия и за пръв път показа и 10-секунден клип от горящо торфено поле.

Кристалина Георгиева и Цветан Цветанов поднесоха цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

Георгиева посочи, че акцент в работата ѝ като комисар ще е прегледът на техниката, с която разполагат отделните страни по отношение на борбата с бедствия, аварии и катастрофи.

Правителството прави всичко възможно за осигуряване на добра подготовка и модерна техника за пожарната безопасност, каза министър Цветанов.

Той припомни, че се очаква краят на съдебната процедура във връзка с предоставянето на 42 пожарни коли, закупени със средства по европейските програми.

Кристалина Георгиева обеща съдействие за намиране на средства за подготовка и модернизация на пожарната.

"По наша линия ще има средства за обмяна на опит и за подготовка в направлението на превенцията. Това означава, че при европейските програми търсим къде можем да засилим акцента върху подготовката на българските служби, на пожарната, на гражданска защита, така че те да се възползват от европейско финансиране и то бързо”, коментира тя.

До края на 2010 г. ще бъде готова новата политика на ЕС за борба с бедствията, съобщи Георгиева. По думите ѝ ще бъдат очертани възможните сценарии за бедствия и всяка държава ще направи разчети с какво разполага и от каква техника и ресурси има нужда.

Според Георгиева държавите членки имат нагласа да си сътрудничат при кризи и България ще има възможност да изгради нужните контакти за съдействие при борба с бедствията.

В Европа трябва да се създаде силна система за реакция при кризи, каза още Кристалина Георгиева.

По думите ѝ от 1975 г. досега големите бедствия по света са се увеличили пет пъти. Причините са измененията в климата, увеличеното население и концентрирането му в градовете, усложнената икономика и по-голямата опасност от промишлени бедствия и тероризмът.

Главен комисар Николай Николов връчи на комисар Георгиева почетния знак на пожарната. Освен това тя получи и специален сувенир – пожарникарска кирка-брадва, за да "разсече всеки възел и да преодолее всяко препятствие в професионален план".

В края на срещата еврокомисар Кристалина Георгиева се снима с всички огнеборци и разгледа музея на пожарната. В почетната книга на ГД "Пожарна безопасност и спасяване” тя написа: "Русия беше отличен пример – спечелихте благодарността на тези, на които помогнахте – и на нацията! За мен е чест да съм ваш колега!” 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?